Categories
Blurs

Project Honey Pot

Wired heeft een artikel over het nieuwe project tegen spammers: Project Honey Pot.
Even een kleine historie:

Ik kwam enkele jaren geleden in contact met Honey Pots. Kort samengevat gaat het over servers die als lokaas dienen. De servers worden opgezet om op ingebroken te worden en worden dan zorgvuldig geanalyseerd om zo methodes te achterhalen en kwaadwillige individuen te vangen. Nu willen ze het concept dus gaan gebruiken om de oorlog te verklaren aan de spammers. Dit op zich is al een grote stap voor het consortium tegen spammers, die tot hiertoe altijd een vrij passieve stijl hadden gehanteerd. Nu zetten ze dus resoluut de stap voor een meer aggressieve houding. Het project omvat vele servers die bepaalde software gebruiken om harvesters op te sporen. Met harvesters worden de bots bedoeld die emailadressen vergaren op sites om zo in de database van de spammers te kunnen toevoegen. Men hoopt met de honing sneller namen te kunnen plakken op diegene die verantwoordelijk zijn zodat advocaten weten tegen wie ze hun werk kunnen doen.

Uiteraard bejubel ik elke poging tot het stoppen van spam met hart en nieren maar we kunnen verwachten dat ook hier de spammers wel iets op gaan vinden. Allereerst hebben Honey Pots nooit het succes gekend dat ze zouden moeten. Ik weet niet wat hier de reden voor is maar ik denk veilig te kunnen stellen dat het principe niet echt goed werkte. Daarom heb ik mijn twijfels bij dit project. Aan de andere kant legt het project al mooie cijfers voor:

Honey Pot Addresses Issued
32,287
Total Spam Received
693
Spam Received (This Week)
145
Total Harvesters Identified
188
Harvesters Active (This Week)
32
Total Spam Servers Identified
418
Spam Servers Active (This Week)
113

Maar wat me nog het meeste zorgen geeft is dat spammers altijd al heel vindingrijk zijn gebleken. Er is nog altijd geen sluitende methode om spammers tegen te gaan omdat die industrie zich zo snel aanpast en verder ontwikkeld. Iets zegt mij dat we altijd achter de feiten zullen aanhollen.

Met veel interesse zal ik dit volgen.