Categories
Film

Film: Eternal Sunshine Of The Spotless Mind

Eternal Sunshine Of The Spotless MindHoe lang heb ik op deze film gewacht? Ik heb even nagekeken wanneer ik voor het eerst deze prent heb vermeld op mijn oude blog en dat dateert van 18 maart 2004. Je kan begrijpen dat ik enorm blij was om gisterenavond in UGC Antwerpen in avant-premi?re (de film is wel al een half jaar uit in Amerika maar swat) de door mij film van het jaar benoemde prent te mogen bekijken. Dank u schat om mee te doen met die wedstrijd van Mine!
Eternal Sunshine Of The Spotless Mind is een romantisch drama. Ja, inderdaad, daar staat niet komedie. De Jim Carrey die we hier te zien krijgen is geen Ace Venture. Denk Truman Show, maar dan nog volwassener. Iedereen die na The Truman Show nog steeds anti-Carrey was wordt met deze film de mond gesnoerd. Maar laat ik hem niet met alle eer laten weglopen. Het geheel zit zo mooi in elkaar dat iedereen pluimen verdient. Kate Winslet, Kirsten Dunst, ja zelfs Elijah Wood. Niet iedereen in een grote glansrol maar elk doen ze wat ze moeten doen.
De film is van de hand van Charlie Kaufman die je zou moeten kennen van films als Adaptation en Being John Malkovich. Ook deze film is typisch Kaufman. Apart, bizar, aansprekend en zeer verwarrend. Het gaat over een man die erachter komt dat zijn vriendin hem uit haar geheugen heeft laten wissen. Hij beseft snel genoeg dat hij diermee niet kan leven en beslist hetzelfde met haar te doen. Het meerendeel van de film speelt zich af in het hoofd van het hoofdpersonage tijdens het process. Tijdens dit process ontdekt hij dat dit niet is wat hij wil (naarmate de herinneringen verdwijnen in omgekeerde chronologische volgorde, herbeleeft hij steeds mooiere). Het hartbrekende beeld dat regisseur Michel Gondry neerzet van het weglopen van iets waar men niet kan aan ontkomen, is zeer pakkend in een zeer aparte stijl.
In de film wordt ook de quote aangehaald waar ze de titel voor de film zijn gaan halen:

How happy is the blameless vestal’s lot!
The world forgetting, by the world forgot.
Eternal sunshine of the spotless mind!

Een volledige versie van het gedicht “Eloisa to Abelard” van Alexander Pope is hier te vinden.

De film kende jammer genoeg geen echte media-campagne, buiten een site van het fictieve bedrijf dat in de film ervoor zorgt dat je zo een wis-process kan ondergaan.

Ga deze film zien, ik meen het.

Bezoek de officiƫle site van de film
Bekijk de trailer (Quicktime)

2 replies on “Film: Eternal Sunshine Of The Spotless Mind”

Inderdaad, het is echt een prachtige film! Na ‘Dumb and Dumber’, ‘Ace Venture’, etc etc gezien te hebben, had ik nooit verwacht Carey in dit soort van genre te zien, maar hij zet hier een heel knappe acteerprestatie neer. Zeker een aanrader! :)

Inderdaad, het is echt een prachtige film! Na 'Dumb and Dumber', 'Ace Venture', etc etc gezien te hebben, had ik nooit verwacht Carey in dit soort van genre te zien, maar hij zet hier een heel knappe acteerprestatie neer. Zeker een aanrader! :)

Comments are closed.