Categories
Film online

24 minuten A Scanner Darkly

A Scanner Darkly is een boek van Philip K. Dick, een vrij bekend SF-schrijver die vooral bekend is omdat hij vanuit eigen ervaring schrijft. Het boek volgt het doen en laten van een agent die tracht te infiltreren in het drug-milieu maar zelf aan het ding verslaafd raakt, wat het verhaal in een neerwaarste spiraal trekt waar het personage geen uitweg in kan vinden en een gespleten persoonlijkheid ontwikkeld. Het boek werd alom geprezen en een verfilming kon dus niet uitblijven. En wonder boven wonder, ook de verfilming blijkt veel lof te krijgen! Linklater heeft het zich dan ook niet gemakkelijk gemaakt en dat kan menig criticus uiteraard wel bekoren. Er wordt een systeem gehanteerd waarbij de acteurs (waaronder Keanu Reeves en Wynona Ryder) wel degelijk gefilmd worden, maar enkel om hen daarna om te zetten naar een geanimeerde wereld. Waarom? Omdat de wereld die Dick in zijn boek neergezet heeft moeilijk vast te leggen is zonder animatie et gebruiken. Wired bracht reeds in maart verslag uit over de moeilijkheden die hiermee gepaard gingen. De film krijgt over het algemeen trouwens veel online aandacht en daar doen ze zelf ook moeite voor. Zo is er een productie blog en een trailer remix wedstrijd. Infocult weet ons te zeggen dat de eerste 24 minuten van de film zelfs online te bekijken zijn!

De film zal eind deze maand in de US gereleased worden maar wij zullen nog lang moeten wachten (Er is ngo geen exacte datum voor Belgiƫ maar Spanje krijgt hem pas in oktober).

Officiƫle site
Trailer