Categories
Tech/Science

Vista bedenkingen

We zijn ondertussen al enkele maanden op Vista en we zitten aan onze tweede installatie (ja, toen Vista zijn eigen Windows Updates niet meer wou installeren dacht ik toch maar even alles er terug af te smijten). Enkele bedenkingen:

  • Zet de UAC niet af. UAC (User Account Control) is dat vrij irritant ding dat bij elke actie die wat rechten vraagt je komt vragen of je het echt wel wil doen. Irritant, inderdaad, en dus ben je vrij snel van plan dit af te zetten. Jammer is wel dat niet alle software daar heel goed mee overweg kan. Acrobat Reader, bijvoorbeeld, zal niet kunnen installeren als dit ding af staat.
  • Ik krijg de Catalyst niet geïnstalleerd. Niet tof en ATI zou maar beter daar snel werk van maken.
  • Surround sound heb ik nog niet aan de praat gekregen in Vista met mijn Sound Blaster Audigy geluidskaart. Ook Creative laat dus zijn klanten in de steek.
  • Lightroom geeft een probleem bij het importeren. Meer bepaald als je kiest voor de manier “By Date: 2005/2005-12-17”. Apart, want importeren als “By Date: 2005-12-17” lukt dan weer wel. Het zit hem blijkbaar in die ene folder meer.
  • Live OneCare, een apart product dat zowat alles is wat met securiity te maken heeft (virusscanner, anti-spyware, firewall,…) wilt niet dat je nog iets anders gebruikt en vraagt dus om eerst AVG te uninstallen. Er is trouwens nog veel werk aan het programma waardoor AVG bij mij dus de voorkeur heeft gekregen.
  • Hebt u een Logitech webcam die meer dan 3 jaar oud is, zoals ik blijkbaar, dan zal er geen support zijn voor Vista.
  • Vista heeft een groot belang gehecht aan search. Programma’s zoeken zou via search moeten gebeuren zodat je niet meer in “Programs” zou moeten gaan grasduinen. Het is jammer genoeg vrij traag, zeker in tegenstelling met Launchy. Natuurlijk zoekt Vista wel ook ineens voor alle soorten files.

Begrijp me niet verkeerd, eigenlijk werk ik graag met Vista. Maar we zijn er om te klagen, nietwaar ;)

14 replies on “Vista bedenkingen”

Mja, niet alleen Creative laat zijn klanten in de steek. Ook Nvidia spijtig genoeg. Dan koop je een 500?? kostend monster, of nog beter, ineens twee in SLI en dan ondersteunen ze dat nog niet in Vista! Begrijpe wie begrijpen kan!
Mijn probleem is dat de combinatie AMD dual core (X2 4200+), Nvidia Nforce 3 (NF3 Ultra) en een ATI videokaart(Asus X800XT PE) een no go is. De drivers van Ati/AMD willen gewoon niet inladen door een chipset driverfout. Ik heb nu dus 1 core in Vista uitgeschakeld. Dan werkt ie wel. Jammer!
Hehe, dat lucht op :D

Eerste standpunt van NVIDIA was dat NForce3 te oud was om te ondersteunen. Door de hoeveelheid kritiek zijn ze naar het schijnt daarop terug gekomen. Zie daarvoor ook http://techreport.com/onearticle.x/11832 waar iedereen met ditzelfde probleem naar wijst.
Tot nu toe heb ik nog geen MCP (oftewel chipset) updates gezien noch bij NVIDIA, noch Microsoft.
Mensen die dit probleem rechtstreeks bij NVIDIA hebben aangekaart, krijgen als antwoord dat dit probleem ligt bij LEVEL 2 support en dat ze worden verwittigd wanneer het is opgelost. Tot zover is nog niemand met heuglijk nieuws!
Het ergste is eigenlijk dat in de Upgrade Advisor van MS er geen melding wordt gemaakt dat deze combinatie van HW niet werkt :( Er staat mooi dat Vista zou moeten werken met alle toeters en bellen… Niet dus…
Naar het schijnt zou de nieuwste versie van vorige week in een notaatje vermelden dat er mogelijk problemen kunnen zijn met zulk een configuratie…
Zucht!
Maar dus, met een ingreep werkt het wel, maar slechts op 1 core! Niet weggelegd voor de computergebruiker-met-de-pet dus…

Mja, niet alleen Creative laat zijn klanten in de steek. Ook Nvidia spijtig genoeg. Dan koop je een 500?? kostend monster, of nog beter, ineens twee in SLI en dan ondersteunen ze dat nog niet in Vista! Begrijpe wie begrijpen kan!
Mijn probleem is dat de combinatie AMD dual core (X2 4200+), Nvidia Nforce 3 (NF3 Ultra) en een ATI videokaart(Asus X800XT PE) een no go is. De drivers van Ati/AMD willen gewoon niet inladen door een chipset driverfout. Ik heb nu dus 1 core in Vista uitgeschakeld. Dan werkt ie wel. Jammer!
Hehe, dat lucht op :D

Eerste standpunt van NVIDIA was dat NForce3 te oud was om te ondersteunen. Door de hoeveelheid kritiek zijn ze naar het schijnt daarop terug gekomen. Zie daarvoor ook http://techreport.com/onearticle.x/11832 waar iedereen met ditzelfde probleem naar wijst.
Tot nu toe heb ik nog geen MCP (oftewel chipset) updates gezien noch bij NVIDIA, noch Microsoft.
Mensen die dit probleem rechtstreeks bij NVIDIA hebben aangekaart, krijgen als antwoord dat dit probleem ligt bij LEVEL 2 support en dat ze worden verwittigd wanneer het is opgelost. Tot zover is nog niemand met heuglijk nieuws!
Het ergste is eigenlijk dat in de Upgrade Advisor van MS er geen melding wordt gemaakt dat deze combinatie van HW niet werkt :( Er staat mooi dat Vista zou moeten werken met alle toeters en bellen… Niet dus…
Naar het schijnt zou de nieuwste versie van vorige week in een notaatje vermelden dat er mogelijk problemen kunnen zijn met zulk een configuratie…
Zucht!
Maar dus, met een ingreep werkt het wel, maar slechts op 1 core! Niet weggelegd voor de computergebruiker-met-de-pet dus…

Laat mij zeggen dat het wel m$ is die een nieuw versie maakt van hun produkt, waarbij drivers voor de vorige versie niet compatibel zijn. Het is dus m$ die hun klanten in de steek laat, mijns inziens.

En tot hiertoe heb ik Vista al een paar keer zien draaien, en er is nog niets dat mij aanspoort om het aan te schaffen. In tegendeel, het werkt trager, er is nog veel incompatiebel, het heeft wel nog bugs, …
Verder vind ik hem ook nog eens lelijk. Ik had het al niet voor de teletubbie-stijl van XP en voor deze van Vista helemaal niet.

Over het feit dat OneCare AVG kickt, wil ik nog niet eens beginnen. Same story, over and over.

Laat mij zeggen dat het wel m$ is die een nieuw versie maakt van hun produkt, waarbij drivers voor de vorige versie niet compatibel zijn. Het is dus m$ die hun klanten in de steek laat, mijns inziens.

En tot hiertoe heb ik Vista al een paar keer zien draaien, en er is nog niets dat mij aanspoort om het aan te schaffen. In tegendeel, het werkt trager, er is nog veel incompatiebel, het heeft wel nog bugs, …
Verder vind ik hem ook nog eens lelijk. Ik had het al niet voor de teletubbie-stijl van XP en voor deze van Vista helemaal niet.

Over het feit dat OneCare AVG kickt, wil ik nog niet eens beginnen. Same story, over and over.

Volledig niet mee eens (buiten over OneCare dan). Het is aan de partners om te zien dat ze mee zijn met het nieuwe OS. Wat verwacht je dan eigenlijk, dat er geen nieuw OS komt? Dan moet Firefox ook maar stoppen met nieuwe versies te maken? Want anders moeten alle plugins weer eens aangepast worden. Volgens mij is dit je anti-Mickeysoft gevoel dat spreekt ;) De partners hebben genoeg tijd en toegang gehad om op tijd klaar te zijn voor Vista, zij hebben gefaald.

En aangezien je blijkbaar nog niet echt met Vista gewerkt hebt zou ik je aanraden dat eens te doen. Het werkt niet trager in mijn ervaring en lelijk vind ik het zeker niet, integendeel.

Aangezien er geen jaarlijkse realease van Windows is (thank god!), valt het inderdaad te argumenteren dat m$ de backward compatibility met drivers mag doorbreken. Het is gewoon dat ze zoveel keer de backward compatibility aan hun voeten vegen.
Neem nu Office 2003. Er is geen optie meer – althans niet in de versie die wij hier op het werk hebben – om “save as 2000” te doen of iets dergelijks, tenzij in RTF formaat, waar je vanalles in kwijtspeelt. Aangezien wij niet de licensies hebben om op elke pc een office 2003 te zetten, zitten wij nu vast. Iemand stuurt ons een 2003 word doc en wij kunnen dit niet converteren.
Op deze wijze verplicht m$ mensen om hun software te kopen. Niet omdat hij goed is, maar omdat er wel genoeg mensen zijn die blindelings upgraden en de rest mee moet.
Voorlopig trekken we onze plan door deze files te openen in Open Office, wat wel compatibel is met al deze versie, en converteren het daarmee.
Maar dit is dus een heel ander punt. Over de drivers, heb je wel een punt dat partners, zeker partners, hun hadden kunnen voorbereiden.

Maar euhm, Vista uitproberen? Heeft iemand een gratis demo of zo? Ik smijt het geld niet graag door deuren en vensters, en aangezien ik niet meedoe aan software-piraterij…

Volledig niet mee eens (buiten over OneCare dan). Het is aan de partners om te zien dat ze mee zijn met het nieuwe OS. Wat verwacht je dan eigenlijk, dat er geen nieuw OS komt? Dan moet Firefox ook maar stoppen met nieuwe versies te maken? Want anders moeten alle plugins weer eens aangepast worden. Volgens mij is dit je anti-Mickeysoft gevoel dat spreekt ;) De partners hebben genoeg tijd en toegang gehad om op tijd klaar te zijn voor Vista, zij hebben gefaald.

En aangezien je blijkbaar nog niet echt met Vista gewerkt hebt zou ik je aanraden dat eens te doen. Het werkt niet trager in mijn ervaring en lelijk vind ik het zeker niet, integendeel.

Aangezien er geen jaarlijkse realease van Windows is (thank god!), valt het inderdaad te argumenteren dat m$ de backward compatibility met drivers mag doorbreken. Het is gewoon dat ze zoveel keer de backward compatibility aan hun voeten vegen.
Neem nu Office 2003. Er is geen optie meer – althans niet in de versie die wij hier op het werk hebben – om “save as 2000” te doen of iets dergelijks, tenzij in RTF formaat, waar je vanalles in kwijtspeelt. Aangezien wij niet de licensies hebben om op elke pc een office 2003 te zetten, zitten wij nu vast. Iemand stuurt ons een 2003 word doc en wij kunnen dit niet converteren.
Op deze wijze verplicht m$ mensen om hun software te kopen. Niet omdat hij goed is, maar omdat er wel genoeg mensen zijn die blindelings upgraden en de rest mee moet.
Voorlopig trekken we onze plan door deze files te openen in Open Office, wat wel compatibel is met al deze versie, en converteren het daarmee.
Maar dit is dus een heel ander punt. Over de drivers, heb je wel een punt dat partners, zeker partners, hun hadden kunnen voorbereiden.

Maar euhm, Vista uitproberen? Heeft iemand een gratis demo of zo? Ik smijt het geld niet graag door deuren en vensters, en aangezien ik niet meedoe aan software-piraterij…

Office 2003 bezit wel degelijk de mogelijkheid om bestanden op te slaan in een vorig formaat (Office 97 t/m 2003) én zelfs in het hele oude Office 95 file formaat.
Natuurlijk moeten er dan compromissen gesloten worden omdat die file formaten heel grondig zijn geëvolueerd over de tijd.
Nu Microsoft met Office 2007 geswitched is naar een native XML file formaat worden al deze problemen van file compatibiliteit opgelost.
Het Open XML formaat is gestandardiseerd en zal dus “future proof” zijn.

Office 2003 bezit wel degelijk de mogelijkheid om bestanden op te slaan in een vorig formaat (Office 97 t/m 2003) én zelfs in het hele oude Office 95 file formaat.
Natuurlijk moeten er dan compromissen gesloten worden omdat die file formaten heel grondig zijn geëvolueerd over de tijd.
Nu Microsoft met Office 2007 geswitched is naar een native XML file formaat worden al deze problemen van file compatibiliteit opgelost.
Het Open XML formaat is gestandardiseerd en zal dus “future proof” zijn.

Comments are closed.