Categories
online

Verantwoordelijkheid

Van zo’n dingen word ik moe. Heel moe.
In hoeverre zijn wij als bloggers verantwoordelijk voor wat er op de blog komt. Natuurlijk hebben we alle verantwoordelijkheid voor wat we zelf schrijven, maar laat me heel duidelijk zijn voor wat anderen hier schrijven: ik heb er niets mee te maken. Waarschijnlijk weet je wel waar ik het over heb (want het speelt zich niet op deze blog af). Ik ga er niet nog eens naar verwijzen, omdat ik het algemeen wil houden.

Kunnen/mogen wij jury spelen over wat er op de blog in de comments gezet wordt? Je schrijft een positieve review over een zaak, event of service maar er komen negatieve reacties op die het tegendeel beweren te hebben meegemaakt. Spreekt deze man/vrouw de waarheid? Gaat het hier om een lastercampagne? Ik ben akkoord dat als het om laster gaat, en het HEEL duidelijk is, dat deze misschien wel gemodereerd moeten/mogen worden. Maar is dat onze plicht? Nee. Waar trek je de lijn? Wat doe je in het geval als het niet echt duidelijk is of het echt is of niet? Ik persoonlijk, en ik denk velen met mij, ga me niet bezig houden met hierover oordelen uit te spreken.

In ieder geval, en onthoud dit goed: mocht dit geval zich voordoen, dan zal u mij een zeer schappelijk en bereid man vinden om hierover te spreken. Maar laten we het dan heel beschaafd houden en hier even over rond de tafel zitten zoals volwassen mensen. Zodat we elkaar goed begrijpen en er oplossingen kunnen gevonden worden voor alle partijen. Dreigementen en intimidatie zullen het tegenovergestelde effect bereiken.

Het zou leuk zijn hierover van nog wat mensen input over te krijgen, want het kan veel mensen helpen, nu en in de toekomst.

7 replies on “Verantwoordelijkheid”

Een zeer heikel punt. Mijn persoonlijke mening: met wat er zich in de comments afspeelt, heeft de blogger mijns inziens weinig te maken. Al zeker niet wanneer het niet echt on-topic van de originele post is.

Moet je modereren en zoja, wanneer en hoe? Weeral mijn bescheiden mening: nooit modereren, punt andere lijn. Is het echt overduidelijk laster, of 1 bepaalde persoon die onder verschillende namen reacties plaatst, reageer dan zelf met een melding dat er twijfel dient te bestaan over de bedoelingen van de reageerder. Op die manier kan iemand die de discussie in de comments volgt (en mogelijk pas later inpikt), zelf een oordeel vellen.

Kijk bvb. naar de medium4you-hetze en hoe eMich reageert op iemand die overduidelijk van het bedrijf zelf is en dat niet bekend maakt bij zijn reacties: http://www.emich.be/fr/2007/06/16/medium4you-nos-echanges-mails-il-y-a-un-mois/#comment18777

Moeilijke discussie, yep.

Zelf hanteer ik toch een aantal regeltjes:

persoonlijke beledigingen aan mijn adres die niets met blog of inhoud te maken hebben komen er niet op. Dat geldt ook over meldingen uit het privéleven van mijzelf of anderen, tenzij het al bekdende gegevens zijn. Alles dat onwettig is vliegt er ook af, dus ook racistische commentaren. Dat betekent niet dat men in een politieke discussie niets mag zeggen over het allochtonenbeleid. Maar vunzige opmerkingen over mijn zusters-met-hoofddoek, neen.

Over politici- ook al zijn het mijn favorieten – mag men zeggen wat men wil, maar zodra het gaat over de dikke borsten van Vande Lanotte (voorbeeld, voorbeeld) is het gedaan.

Verder zijn er mensen die het helemaal verkorven hebben.
Zo is er maar één in mijn geval, en die ene mag eigenlijk al op vele plaatsen niet meer binnen.

Verder worden mijn comments nu gemodereerd, maar dat is omdat ik in de greep ben van een stelletje russen dat mij spamt.

Comments uitzetten omdat de discussie te hevig wordt is voor mij een absolute uitzondering.

Groeten!

Inderdaad een lastig probleem.

Wat ik zou doen als ik een blog had (ooit eens…) is hetvolgende:

Zoals Els al vermeld heeft kan je een aantal basisregels opstellen (cf. ‘netiquette’) over hoe je best reageert op een bericht en dan vooral over wat er kan en niet kan. Die regels scheppen alleen maar duidelijkheid en je kan er altijd op terug vallen indien je effectief moet ingrijpen.

Wat ik ook zou vermelden is dat iedereen zelf aansprakelijk is voor de antwoorden die hij geeft en dat je je niet mag voordoen voor iemand anders. Dit valt echter niet altijd te controleren. Geen idee in hoeverre dit enige wettelijke draagkracht heeft.

Ook vind ik dat de eigenaar van de blog steeds het recht/de plicht heeft om bij te sturen waar nodig is.

Een link naar deze pagina met regels kan je toevoegen achter de ‘Reageer zelf’. Zo kan er niemand zeggen dat ze van niets wisten…

De commentaar van Pascal verwijst naar Nederland. Is dit in België ook geldig?

Ik zou enkel comments verwijderen of censureren als deze duidelijk (links naar) illegale zaken bevatten: racisme, porno, illegale praktijken, …

Als in een comment een zaak of persoon bekritiseerd of beledigd wordt, dan heeft de persoon of eigenaar nog steeds de kans weerwoord te bieden, dus is dit voor mij geen reden om de comment te censureren.

Wat mij vooral bezighoudt is copyrights. Hoe kan je weten dat iemand een of ander auteursrecht breekt in een comment? Je kan toch niet alles opzoeken?

@Tjomme:

er is hier geen specifieke wetgeving rond, noch in NL, noch in BE.
rechtspraak baseert zich weliswaar op nationale wetgeving, maar die is afgeleid van (heel algemene) Europese richtlijnen (zie de link naar de comments bij Michel Vuijlsteke). Een uitspraak is een interpretatie van de rechter – als er echter al vergelijkbare rechtspraak is in een ander EU land, dan is de kans groot dat de rechter zich daarop baseert (aangezien de wetgeving bv. in BE en NL dus afgeleid is van dezelfde Europese richtlijn).

Comments are closed.