Categories
Film Literatuur

The Golden Compass

The Golden Compass

Gisterenavond ben ik hem eindelijk gaan zien: The Golden Compass. De timing kon niet beter. Het is namelijk zo dat ik van ons mama (dank u nog eens!) de His Dark Materials trilogie van Philip Pullman heb gekregen met de feestdagen. The Golden Compass, wat de verfilming van het eerste boek (Northern Lights) is, wou ik zien VOOR ik de boeken begon te lezen. Dit leek me het best na het beluisteren van de review door Mark Kermode.

having seen the plays on stage in one day, I came out thinking of it “WOW… WOW, it’s unbelievable. It’s really interesting and intruiging and open minded and good hearted and really ABOUT something! I mean, really ABOUT something!”
I came out of the film thinking “It’s ABOUT an hour and 3 quarters”.

Hij zegt er ook nog wel bij dat hij niet echt slecht is. En daar ga ik akkoord, het is een entertainende film en ik heb me zeker niet verveeld. Maar als je leest dat er zoveel aangepast is aan het originele verhaal om zo weinig mogelijk mensen voor het hoofd te stuiten, dan kan je niet anders dan verlangen naar de boeken. Deze trilogie staat ook niet zomaar op de derde plaats van de BBC’s Big Read lijst van 2003 (wat overigens een ZEER interessante lijst is).
Je merkt ook dat er veel weggehaald is, zoals je dat ook bij de verfilming van LOTR kon merken: plotelementen stapelen zich op en volgen op elkaar aan een razendsnel tempo. En daar haalt Kermode dan ook weer een zeer duidelijk punt aan: De film lijkt lang, gewoon omdat je zoveel via je netvlies in je grijze materie krijgt gepusht. En dit terwijl je nog geen 2 uur in de zaal zit.

Waar ik het nog wel over wil hebben is de casting. Ik ga even de vanzelfsprekendheden zoals Nicole Kidman en Daniel Craig buiten beschouwing laten en een persoonlijke favoriet in de kijker zetten: Sam Elliott. God, man, gewoon zijn gezicht alleen al zien verschijnen doet me breed glimlachen en me beter in mijn zetel zetten. Zo’n figuren als hem en Steve Buscemi doen het telkens weer bij me. Ook de kleine heldin blijkt geknipt voor de rol: een alledaagse jonge meid met een stevig karakter.

All in all zit het wel lekker hoor. Veel CGI, dat wel, maar wat had je verwacht?

Officiƫle site
IMDB

6 replies on “The Golden Compass”

Lol ik heb na het zien van de film de trilogie ook aangeschaft :-)Echt boeken om je even in te verliezen, dit weekend begonnen en ik zit nu halfweg Het Listige Mes.

Ik vond het een onderhoudende film. Alleen jammer dat er nogal veel jeugdig volk naast mij in de filmzaal zat en ik dus niet helemaal heb kunnen volgen door hun luidruchtigheid.
Maar ja, die boeken wil ik ook zeker nog wel eens lezen. Staat op de planning na Henning Mankell ‘Depths’. In het Engels, uiteraard! :)

En ik wil zeker ook zeggen dat de stem van Ian McKellen schitterend gecast is. Alleen James Earl Jones (de stem van Darth Vader uit de originele reeks) of James Grevioux (bekend uit Underworld) kunnen daaraan tippen vind ik! OK, Patrick Warburton (uit diverse animatiefilms, Hoodwinked een van zijn vocaal beste!) komt er ook heel dichtbij, maar heeft toch niet zoiets… krachtig? Majestueus?

Lol ik heb na het zien van de film de trilogie ook aangeschaft :-)Echt boeken om je even in te verliezen, dit weekend begonnen en ik zit nu halfweg Het Listige Mes.

Ik vond het een onderhoudende film. Alleen jammer dat er nogal veel jeugdig volk naast mij in de filmzaal zat en ik dus niet helemaal heb kunnen volgen door hun luidruchtigheid.
Maar ja, die boeken wil ik ook zeker nog wel eens lezen. Staat op de planning na Henning Mankell 'Depths'. In het Engels, uiteraard! :)

En ik wil zeker ook zeggen dat de stem van Ian McKellen schitterend gecast is. Alleen James Earl Jones (de stem van Darth Vader uit de originele reeks) of James Grevioux (bekend uit Underworld) kunnen daaraan tippen vind ik! OK, Patrick Warburton (uit diverse animatiefilms, Hoodwinked een van zijn vocaal beste!) komt er ook heel dichtbij, maar heeft toch niet zoiets… krachtig? Majestueus?

Comments are closed.