Categories
Blurs

Israël vs Palestina

Om al maar van start te gaan met een dikke vette disclaimer: ik weet begot niet wat daar gaande is en de vraag die ik hieronder stel is oprecht. Het is mijn domheid dat achter deze vraag zit.

Kort en bondig: Waarom wordt er juist terug gevochten?
Om even op een rijtje te zetten wat ik opgevangen heb:

  1. Hamas begint Israël terug aan te vallen na 6 maanden “rust”
  2. Israël waarschuwt dat, als Hamas blijft aanvallen, ze zullen terugslaan
  3. Hamas blijft aanvallen dus Israël slaat terug
  4. Verontwaardiging om wat Israël deed

U begrijpt dat ik dus denk dat ik iets mis.

Alvast bedankt ;)

12 replies on “Israël vs Palestina”

Ik denk dat je nu wil weten welke reden Hamas exact had om terug raketaanvallen uit te voeren?
Zoals ik het begrijp is het niet de vraag om de hele geschiedenis erachter uit te leggen.

In het eerste geval moet ik het precieze antwoord schuldig blijven. Soms vraag ik mij eigenlijk af of je er echt een zou krijgen als je het aan een palestijn zou vragen. (Enfin, een echt antwoord, zonder dat ze de hele geschiedenis meeslepen)
In het tweede geval kan ik er bijna een boek over schrijven of toch refereren naar een hoop materiaal waarbij je je eigen boek kan schrijven :)

@Zoida: Inderdaad, ik vraag me af waarom Hamas besloot terug aan te vallen. Omdat de 6 maand om waren?
@Valentijn: misschien is het verkeerd van me om dit geval apart te bekijken, en dat kan dan ook een antwoord op mijn vraag zijn.

Als ik het goed begrepen heb, waren de voorwaarden van vrede niet goed genoeg voor Hamas, en in plaats van te heronderhandelen beginnen ze met raketten te schieten. (so I heard on the radio)

Hmmmm, na 2.5 jaar in Israel en de Bezette gebieden gezeten te hebben: er is geen simpel antwoord. Maar grof gezegd: Israel en de Palestijnen zijn gewoon kleine kinderen die steeds naar de andere wijzen 'Jij bent begonnen', 'Neen, jij'.
Door hun onwil om tot een akkoord te komen blijft men vechten.
Er is niemand die gelijk heeft.
Desalniettemin zijn de vergeldingen van Israel niet in verhouding vind ik.
Ik heb in Gaza gezeten in 2002 en 2003, en ginder leven kunnen wij westerlingen een jaar of 2 uithouden, met de wetenschap dat wij ons bewust zijn van het feit dat we er weg kunnen + een visa hebben + het tijdelijk is. Steek mij daar zonder die opties en de kans is groot dat ook ik tot wanhopige daden zou kunnen overhaald worden.
Gaza is een grote gevangenis, met langs de ene kant zee, en de andere kant hekkens. Alles gecontroleerd door de Israelis. Er is geen mogelijkheid tot degelijke handel, alle in en uitvoer is gecontroleerd door Israel.
Tja, dan vraag je om woede en extremisme.

Wat niet wil zeggen dat ik Hamas goedkeur. Allesbehalve.
Maar begrijpen doe ik het deels wel.

't Is ook niet alsof Israel van plan was om zich aan het “bestand” te houden hé. Zoals in The Guardian stond;

Ehud Barak, Israel's defence minister, told Fox News on Saturday when the bombing began: “For us to be asked to have a ceasefire with Hamas is like asking you [the US] to have a ceasefire with al-Qaida. It's something we cannot really accept.”

Dit was al maanden gepland, de enige reden om het nu te doen was dat de verkiezingen er aan kwamen.

zie mense die fucking jode zijn palestina al 60 jaar aan het bombardere voor niks ze schiete elke dag onschuldige mense dood wie zou het van jullie grg zien hoe zijn ouders of broers en zusse voor hem dood zien gaan en da hij zelf verbrand of door honde opgegeten ik denk niemand
ik viind toch is dat de wereld er iets aan moet doen zo dat israel stopt met het land te bombardere want het is voor niks nodig en waar blijft de UNICEF!!!!!!! zo gezegt helpe ze mense maar ja geen moslims want ja moslim zijn = terrorrist !!!!!!!
dus ik vind dat het tijd is om er een eind aan te brengen want er is half van de bevolking doood en wij blijve er naar kijke zonder iets te doen en ik hoop dat obama er een eind aan zal brengen omdat USA de baas over de wereld speelt of ni soms !!!!!!!!!!!

Comments are closed.