Categories
Actueel

Dendermonde

Ik heb geen kinderen, dus ik kan me in de verste verte niet inbeelden hoe het moet zijn als je als ouder te horen krijgt wat er zich in Dendermonde heeft afgespeeld, laat staan als je kind daar in een creche zit of een van de slachtoffers is. Toch kreeg ik het ook enkele graden kouder bij het vernemen ervan.

Het zijn zo van die dingen die meestal ergens ver weg gebeuren of, in het beste geval, in een film. Een man met rood haar en zwarte verf op zijn smoel begint in het wilde weg kinderen neer te steken. In de krantenwinkel daarstraks zeiden ze zelfs dat hij een cape droeg, een bericht dat ik nergens anders heb kunnen terugvinden en dat ik dus maar aanzie als iets dat “de mensen” er aan toe hebben gevoegd. Voor extra drama, want draai het of keer het, mensen houden van drama, hoe verschrikkelijk de basis ook moge zijn.

“We komen weer eens in de internationale pers, zucht”, hoor ik velen denken. Wel, in het licht van wat ik net kwam te zeggen, moet je beseffen dat het nieuws nu eenmaal op het negatieve gericht is. De Belgische pers sprak initieel van meer doden dan er waren, dat is niet toevallig. Vergeef me als ik die drang naar drama intrigerend vind.

Wat ik me initieel afvroeg was hoe ze zo’n man binnen durven laten. Maar weet je wat? Ik had hem waarschijnlijk ook binnen gelaten. En u ook. De mensen van het dagverblijf valt niets te verwijten. Naar wat ik lees en hoor was de man, afgezien van de make-up, zeer normaal aan de deur. Natuurlijk zal dit gevolgen hebben voor kinderdagverblijven over heel het land, maar binnen enkele jaren, als het al zo lang duurt, kan dit zich perfect herhalen.

Het aantal “specialisten” dat deze man willen doorgronden zal talrijk zijn. Ik ben echter wel benieuwd of we iets te weten gaan komen.

Nog enkele bedenkingen:

  • Vermassen, reclame maken voor uw boek… niet doen, man. Alstublieft.
  • Ik denk niet dat ik een boodschap heb aan een bezoek door een minister, prins, koning of wat dan ook als mijn kind doodgestoken werd.
  • Dacht u ook aan The Joker? VRT in ieder geval al wel…
  • Eerst werd vermeld dat de dader ongeveer even oud is als ik, iets wat me nog meer deed rillen. Hij blijkt nu slechts 20 jaar te zijn, niet uit een psychiatrische instelling te komen en niet onder de invloed van drugs of alcohol te zijn.

7 replies on “Dendermonde”

Ik denk dat je nog zou verschieten van hoeveel mensen er zich optrekken aan een bezoek van een prinsenpaar…

Ik heb ondertussen het vliegend schijt gekregen van Vermassen. Hoe hij zijn wijsheden komt verkondigen zonder eigenlijk goed te weten met wat voor iemand we te maken hebben. Bah. Maar als hij het niet zou hebben gedaan, ze hadden wel iemand anders gevonden.

En voor de rest: ik ben nog nooit zo ondersteboven geweest van een nieuwsbericht als nu. Het feit dat ik 2 kinderen jonger dan 3 heb, zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben.

Misschien. Misschien heb ik er dan ook iets aan, ik zal het (hopelijk) nooit weten.
Wat het inbeelden betreft, ik denk dat er veel mensen hun kinderen serieus zullen knuffelen vanavond. Hopelijk krijg je het snel uit je hoofd.

Ik begrijp niet dat Vermassen daar staalhard onzin staat uit te kramen. Ik begrijp dat bepaalde mensen content zijn dat er iemand met antwoorden voor de dag komt. Misschien stellen die mensen zich liever geen vragen en zijn ze liever gesust, en denken ze liever niet na over de moeilijke vragen. Net als dat sommige mensen troost vinden in een praatje met de prins.

Ben nieuwsgierig wat we nog meer te weten komen over de zot die blijkbaar geen zot is maar wel vijf namen heeft.

Ik volg Inferis over het prinsenpaar.
My thoughts exactly over Vermassen. Met twee woorden spreken: hij komt over als sensatiemaker (kan ook allemaal aan de pers liggen natuurlijk)

Verder is die gast, denk ik, gewoon binnengestapt.
Ineens speelt dan het idee op van extra beveiliging enzovoort. Zo'n paniekvoetbal! Dat een wapenwet verstrengd mocht worden nav de zaak Van Temsche tot daar aan toe, maar dit blijven wel uitzonderlijke gebeurtenissen uitgevoerd door compleet geschifte individuen die volledig uit het niets komen. Al een geluk dat de bevoegde minister dit in het nieuws ook wel min of meer doorhad. Gisteren in een school, vandaag in een creche, morgen bij de kapper, overmorgen… Hoe tragisch ook, dit blijven geïsoleerde feiten, vind ik.

Wat mijn intrigeert:
waarom heeft zo een gebeurtenis duidelijk een grotere socio-emotionele impact dan de kinderen en bij uitbreiding alle mensen die het leven laten in het verkeer? Het is 'vies' om gewaar te worden hoe slecht ik me voel bij de slachting in Dendermonde terwijl er objectief elke week vele onschuldigen overlijden in het verkeer. Is het omdat ik me duidelijk niet kan identificeren met de dader, terwijl ik wel (en bij uitbreiding iedere bestuurder) een potentiële dader in het verkeer ben?

@Lod: de aggressiviteit ervan. De gebeurtenis van gisteren overstijgt zelfs die van Hans van Themsche.

Comments are closed.