Categories
Blurs

Solar powah!

Op Apen.be, steeds meer en meer een persoonlijke favoriet aan het worden trouwens, las ik dat ‘t Stad in groep zonne-installaties wil aankopen.

Aangezien we toch op zoek zijn naar een huis, zegt het me wel iets. Als we dan toch geld aan het uitgeven zijn… Maar ik weet er eigenlijk geen bal van. Prijs, installatie, specificaties dak,… het zijn waarschijnlijk dingen waar ik op de infoavond in Mei wel antwoorden op zal krijgen, maar ik ben graag voorbereid.

Vandaar mijn vraag: zijn er onder jullie mensen die zonnepanelen op hun dak hebben liggen? Wat zijn jullie ervaringen? Thx!

6 replies on “Solar powah!”

De prijs (en het aanbod) van de zonnepanelen zijn enorm aan het dalen. Tegelijk stijgt het rendement van de nieuwere zonnepanelen. Hoe langer je dus wacht hoe goedkoper jouw installatie zal zijn en hoe sneller jouw investering zich zal terugbetalen. Dit gegeven moet je koppelen aan de prijs van de energie van de komende jaren (die niemand kan voorspellen). Als deze prijs daalt, dan kan het goed zijn dat jouw zonnepanelen duurdere energie opleveren dan de marktprijs. Je moet zien, ook energieleveranciers zullen gebruik maken van zonnepanelen met hoog rendement wat de energieprijs uiteindelijk zal beïnvloeden.

Besluit: Je weet eigenlijk niet of het hoegenaamd zal opbrengen, net zoals bij het kopen van een huis. Niemand had verwacht dat de huizenmarkt ging instorten…

Wij hebben een zonneboiler geïnstalleerd en zijn daar heel tevreden van.

Door premies en fiscale aftrek krijg je sowieso al een stuk van de financiering terug.

Mijn geheel niet onderbouwde opinie: zonnepanelen zijn overrated. En lelijk.

Kleine windmolens op het dak, dàt zou nog eens wat zijn. Maar dat mag niet in België. Phuh!

Zonnepanelen plaatsen lijkt me geen risico.
1. het is milieuvriendelijk: binnen twee jaar leveren ze meer energie dan nodig was om ze te maken.
2. het is financieel erg interessant: voor elke 1000kWh krijg je 450€, en dit gegarandeerd 20jaar lang(GSC=Groenstroomcertificaat). Dus voor een installatie van 3000kWh: 27.000€. Bovendien hoef je je electriciteit (vandaag zo’n 500€/jaar) niet meer te betalen. Tot slot sponseren staat (vermindering personenbelasting), gemeente (soms rechtsstreeks, steeds via personenbelasting). De investering hiervoor zal zo’n dikke 20.000€ bedragen.
(3. Persoonllijke noot: stroom uit steenkool is m.i. onzin: je laat zuidafrikanen goedkoop kolen bovenhalen, brengt die met trein, boot, trein naar Belgie en verbrand ze.(elke stap kost elk jaar geld én energie) Je stroom transformeer je tweemaal (steeds 5% verlies) en transporteer je kilometers ver. Nog los van opwarmingstheorien en CO2 is dit verhaal eindig, stoffig, en lijken kolen me meer geschikt voor verwarming.)
Conclusie: je weet dus wél dat het zal opbrengen.

Comments are closed.