Categories
Blurs

Backups: Stand Van Zaken

Eerst en vooral: Waarom staat auto-save standaard bij Live Writer af?
*zucht*
Hier gaan we dan voor een tweede keer.

Tijd voor een kleine stand van zaken. Laten we beginnen met het beste nieuws: de schfij bleek toch niet dood te zijn. Het ging om de ‘”enclosure” (het deel dat een externe harde schijf extern maakt, want binnenin zit een gewone harde schijf met een interface) die de geest had gegeven en dus niet de schijf zelf. het is niet de eerste keer dat dit me overkomt dus, here’s a tip: Als je harde schijf de geest geeft, breek het ding open, haal de schijf eruit en hang ze eens rechtstreeks aan je PC.

whs Maar kom, dat wil niet zeggen dat er geen actie moest volgen. het doel bleef: een veilig systeem zodat alles een backup heeft, liefst zonder al te veel onderhoud. Na het lezen van alle feedback, waarvoor dank trouwens, besloot ik Evelyne’s oude PC (met haar toestemming) om te vormen tot een Windows Home Server.

wikipedia Haar PC was tegenwoordig toch te traag om op te starten. Het plan was dus om wat oude stukken van mij in de machine te steken, samen met een paar gespierde harde schijven van 1TB. Minimale kost, maximum recyclage. Win-win, all the way. Het plan bleek, helaas, iets te mooi. Kort samengevat bleken de schijven (SATA 3.0GB) niet compatibel met het moederbord dat ik er wou insteken (een gekend probleem, zie wikipedia). Dus ik naar Alternate (een aanrader trouwens) voor nog wat goedkope hardware (en daarna nog eens, want ik bleek toch ook een nieuwe voeding nodig te hebben voor die nieuwe hardware).

Na heel dat gedoe met de hardware kon ik eindelijk aan de installatie van WHS beginnen, iets dat eenvoudig en gemakkelijk verliep. Iemand die ervaring heeft met het installeren van een Windows OS zal hier met twee vingers in de neus doorwandelen, anderen kunnen dat ook met deze gids als houvast (slightly outdated, maar accuraat genoeg om in te kunnen volgen). Daarna nog wat instelllingen tweaken en drivers installeren en het ding kan ergens headless onder een bureau weggestopt worden want de rest kan perfect remote.

WHS werkt voor mij en wel op 3 vlakken:

  • Automatische backups
    WHS kan automatisch een backup van je PC’s en laptops nemen. Het enige dat daarvoor nodig is, is het isntalleren van een client op de machines. Via deze client is het ook mogelijk de server te beheren. De backups worden automatisch verspreid over de verschillende schijven in je systeem dus het falen van een schijf zou geen probleem mogen vormen.
  • Shared Folders
    Title says all, een aantal folders die shared staan op de server. Via de console kan je uiteraard ook beheren wie aan welke folders kan. Ideaal voor muziek, filmpjes, foto’s etc. Ook bij deze folders heb je de optie om ze te laten dupliceren over de schijven heen.
  • Media Center
    Ik geef toe, ik moet het nog opzetten, maar WHS kan acteren als Media Center zodat je dit kan extenden naar bv je Xbox 360. Goed voor mij, want nu is deze taak ook weggenomen van mijn desktop. Trouwens, deze laatste is ook de printer en de scanner kwijt, zij hangen nu ook aan de WHS en zijn daar shared.

telenet_bad One more thing: Remote Access. Ja, dat kan, en WHS kan daar allemaal zelf voor zorgen (je krijgt zelfs een xxxxxx.homeserver.com domeinnaam). Maar er is 1 probleem en dat draagt de naam Telenet. Zij blokkeren de poorten onder 1024 en dus was het niet mogelijk om een standaard connectie te leggen vanop het werk naar de machine. Op aanraden van Miel probeerde ik toch even te polsen of er uitzonderingen gemaakt kunnen worden. Hun antwoord was verrassend:

Bij ons staan alle poorten standaard open.

Bull-shait, dacht ik zo bij mezelf, maar wat kan je doen als ze dat aan de bron zeggen? Swat, gelukkig is enkele poorten veranderen niet zo moeilijk (volg deze gids als je wat hulp kan gebruiken) en kan ik er nu wel aan.

Ik ben nog volop bezig met het overbrengen van de verschillende externe harde schijven naar de nieuwe, duidelijke sctructuur die ik op de server heb opgezet, en daarbij is één ding al naar boven gekomen dat ik mis.
De backups die WHS neemt zijn volledige. Ja, je kan ze browsen voor een aparte file of folder en deze terug brengen, maar wat ik mis is een manier om ook de Shared Folders te syncen met bepaalde folders op je PC. Het is niet een probleem dat bv SyncBack niet kan oplossen, maar toch zou het leuk zijn als dit mee in de client ingebakken zat.

Maar Kevin, als het nu brand bij je thuis, dan ben je toch nog al je data kwijt?
jungledisk Zeer juist, edele onbekende, ook daar missen we een kleine out-of-the-box functie. Maar er zijn al genoeg spelers die hierop inpikken. Zo leerde ik via Tom (thx!) Jungle Disk kennen: Backup naar de cloud (meer bepaald Amazon S3 en/of Rackspace). And guess what? Ze hebben een plug-in voor WHS! Account aanmaken, installeren, shared folders aanduiden die je in de wolk wil zien en niets meer van aantrekken (buiten van de rekening dan).

Zo, we zijn er dus bijna.
Leuk weekendproject, trouwens!

PS: Daarom staat auto-save blijkbaar standaard af.

UPDATE: Almost forget, maar de server zit ook op twitter :p

2 replies on “Backups: Stand Van Zaken”

Misschien haalt je vraag toch iets uit: 2 jaar geleden hetzelfde gevraagd aan telenet en hetzelfde antwoord gekregen. (met de toevoeging “Maar ge moogt geen servers draaien he, op een prive-account”)
Niet meer aan gedacht en ook gewoon een hoge poort gekozen.
En wat merkte ik vorig jaar? jawel, alle poorten, ook die onder de 1024, stonden plots open, en staan dat nog altijd.

Comments are closed.