Categories
Tech

De strijd om de TV

De huidige situatie bij ons thuis (ongeveer):

current

Omslachtig, maar ik denk voor velen herkenbaar. Een woordje uitleg bij deze setup:

 • De XBOX fungeert ook als media player voor bestanden die op de Windows Home Server (WHS) staan (muziek, foto’s, video, …)
 • Home Theater speelt de DVD’s af en verzorgt geluid van Telenet TV, Xbox, DVD’s en Wii.
 • De PC is enkel nog goed voor games en foto-bewerking

Waar wil ik naartoe:

ideal

Ik wil mijn vaste PC uitfaseren en de WHS machine vervangen door een NAS. Maar daarvoor heb ik één toestel nodig en dat zie je linksonderaan. En dat toestel is de Heilige Graal van onze living. Wat moet het kunnen?

 • NAS-content afspelen
 • Blu-ray
 • Audio-beheer van andere toestellen
 • Beheer luidsprekers
 • (optioneel) Telenet TV
 • (optioneel) Webcontent

Let’s meet the contestants!

Apple TV

Als we de geruchten mogen geloven is Apple al zijn pijlen net hierop aan het richten en mogen we daar zelfs binnenkort resultaat van verwachten. Maar laten we kijken naar wat er nu is, en dat is het kleine Apple TV toestelletje. Wat we eerst en vooral mogen schrappen van het lijstje: Blu-ray player, audio-beheer, Telenet TV. Toegang tot webcontent als Flickr, Youtube en Vimeo is er wel en ook sommige formaten van content die op de NAS staat zal ik kunnen afspelen, maar voor de meeste heb je een machine waar iTunes op draait als bemiddeling nodig. Het verdict: 0,5/4 en wat bonuspunten voor de webcontent. Jammer, want het prijskaartje van €119 valt best mee.

Xbox 360

Microsoft duwt z’n game console steeds meer in de richting van entertainment. De machine kan haast alle content die op de NAS staat aan. Jammer genoeg stopt daar het feestje. De speler in de machine is DVD en voor audiobeheer en Telenet ben ik nog steeds afhankelijk van een andere apparaten. Webcontent begint goed te werken, maar veel is nog US only. Enkele bonuspuntjes daar maar verder ook maar een schamele 1/4. Beter dan de Apple TV voor mij dus en dat is ook zo voor het prijskaartje want aangezien ik er eentje heb staan is dat €0. Nieuw heb je het vanaf €199 maar verwachten we niet eind dit jaar een nieuw model? Extra nadeeltje: er staat constant het equivalent van een PC stroom te slurpen.

DLNA-enabled Home Theater

Home Theater systemen zullen maar beter per definitie het audio beheer kunnen verzorgen en het zou jammer zijn als je er niet eentje zou nemen met Blu-ray. Het DLNA stukje zou ervoor moeten zorgen dat haast alles op de NAS afspeelbaar moet zijn. Veel bonuspunten zijn er niet te rapen maar met een 4/4 zitten we met een winnaar. Het prijskaartje is moeilijker te bepalen. Ik gok alles tussen €300 en oneindig.

Boxee Box, XBMC

Je kan er eentje kopen of eentje zelf in elkaar knutselen. De sterkte: web en eigen content. En… dat was het. Ja, je kan veel dingen in elkaar gaan puzzelen en het prijskaartje zal hier enorm meevallen, maar ik zoek een zo eenvoudig mogelijke oplossing voor zoveel mogelijk problemen. Vroeger hield ik me daar graag mee bezig, nu heb ik andere prioriteiten. Plus: het blijft een PC die staat te draaien. Tussen de 1 en de 3 op 4 met wat bonuspunten, maar pffff…

Conclusie

1 zaak is utopie op dit moment: Mijn Telenet digicorder mee in het geheel krijgen. Als we dit even buiten beschouwing laten dan is in mijn geval de oplossing een nieuw Home Theater aan te schaffen. Het scenario dat voor de hand ligt is dus deze:

most_likely

Wat staat me dus te doen:

 • NAS
 • Netwerkprinter
 • Home Theater

Wat win ik?

 • 1 PC minder in verbruik
 • 1 PC die vervangen wordt door een (hopelijk) minder verbruikende NAS
 • Blu-ray
 • Xbox 360 draait minder

En nu nog een kosten/baten analyse. Deze post was eigenlijk meer voor mezelf. Het deed me de verschillende opties bekijken en zien wat er echt voor mij zou werken. Wat zie ik over het hoofd? Veel, want zo zit bijvoorbeeld Google TV. En deze wereld staat op het punt enorm te veranderen als je alle geruchten leest, net omwille van de vele frustraties en opportuniteiten.

Hoe is de setup bij jullie? Alle tips welkom.

3 replies on “De strijd om de TV”

Goh, qua toestellen komt dat ongeveer overeen met jouw setup (behalve printer, wii, home theater). Voorlopig hangen die toestellen ook totaal niet zo aan elkaar. Misschien moet ik daar toch eens wat tijd in steken, als ik de mogelijkheden van het bovenstaande goed begrepen heb.

Herkenbare problemen :) Een DLNA home theater vond ik redelijk duur. Dus ik heb een AV receiver en een mediaplayer aangeschaft. Mediaplayer hangt aan de router en leest alles van de NAS (en de rest va het netwerk), en stuurt dat naar de AV receiver. Daar hangt dan ook nog telenet, DVD en (op termijn) game console aan.

Mediaplaeyer: Mede8er Med400X2
Av receiver: Yamaha YHT-296 (is pakket met boxen bij)

Beide bij coolblue aangeschaft.

Ik ken het probleem en heb mijn oplossing gevonden: Exit Telenet en welkom satelliet. 
Met een VU+ ontvanger kan ik alles van satelliet bekijken, HD content afspelen en bekijken, connecteren en opnemen op NAS en alles nog eens delen met alle andere netwerk connected devices in mn huis. 
Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik ook nog een Zotac AD02 als mediacenter heb, omdat het net iets mooier staat als je met Xbmc al je films een moviemeter content kan aanmeten, subs online kan downloaden, ….

Als je nu gaat Googlen, zal je denken dat dit reclame is voor mijn webshop maar dat is het niet, het is (voor mij dan toch) de oplossing geweest van veel van de herkenbare problemen van hierboven.

Comments are closed.