Categories
Tech

Back-up

Gisteren was het World Back-up Day, niet toevallig de dag voor 1 april. Vorig jaar begon ik onze setup thuis te herzien en daarbij werd ook herzien hoe backups werden genomen. Een synology D212+ werd in huis gehaald en verving de Windows Home Server. Synology komt met een client die je op bv een laptop kan installeren en die er voor zal zorgen dat er geregeld gebackupt wordt naar de NAS.

De NAS zelf is niet genoeg en off-site backup was nog nodig. Ik koos voor Crashplan. Hoewel het eerst een serieus werkje was om dit draaiende te krijgen, zijn er nu packages die het een fluitje van een cent maken.

Dat houdt in dat dus nu niet alleen een harde schijf mag falen, het hele ding kan er aan gaan en de belangrijkste zaken zal ik kunnen terughalen.

Je hoeft natuurlijk niet zo ver te gaan. Services als Crashplan hebben een client zodat je backups van je PC kan maken (als je OS die functionaliteit al niet zelf voorziet) naar bv een externe harde schijf. Tegen betaling kunnen zij ook ruimte voorzien waar je het op kan zetten.

Doe het voor je spijt hebt dat je het niet gedaan hebt.

4 replies on “Back-up”

En waarom zou ik dit allemaal moeten doen als ik alles online heb staan op Dropbox en Picasa en co?

Zoals ik alzei is zo’n setup inderdaad niet voor iedereen nodig. Dropbox is ook zo’n handige service/tool. Picasa lijkt me minder want alle bestanden terug downloaden lijkt me daar een serieus werkje. Daarnaast ben ik ook (but that’s me) sceptisch als het om gratis diensten gaat. Heb je een verhaal als ze morgen de stekker er uit trekken?

Voor mij zijn er 2 redenen voor een dergelijke oplossing: 1) een privé wolkje geeft je toch meer zekerheid wat betreft de toegankelijk en backup (RAID config) van je files en 2) een NAS heeft gewoon veel meer te bieden qua functionaliteiten heeft dan bijvoorbeeld Picasa en/of Dropbox.  De dump naar online services zoals Crashplan vind ik inderdaad wat ver, deze zou je makkelijk kunnen vervangen door bijvoorbeeld een backup te schedulen naar een lokale externe HD (via USB 3.0 aan Synology DS212+).  But hey, who am i? 

Comments are closed.