Categories
blessure lopen Sport

Project: get in shape (Part 2)

Eind januari, tijd voor een stand van zaken. 

Gewicht

We zaten in november met 90kg en hadden als nieuw doel 85kg. Ik was me er van bewust dat de eerste kilo’s sneller gaan, dus had me op een iets minder ‘spectaculair’ parcours verwacht. Dit is hoe het tot hiertoe ging:

Ging nog lekker door tot het rond nieuwjaar begon te flatlinen. Reden? Blessure, daar komen we zodadelijk nog op terug. Het goeie nieuws is dat ik m’n gewicht wel kan behouden. Want daar was ik wel benieuwd naar. Wat als we die 85 halen? Het is goed om weten dat ik het dus relatief stabiel kan houden, zelfs als ik niet aan het joggen ben. 

Lopen

Ik zat rond nieuwjaar in de 10km. Een mijlpaal, zeker voor iemand vroeger nooit voorbij de 5km geraakte. Ik zat aan het einde van mijn loopschema en liep dus gewoon wat verder. Soms iets langer als ik me goed voelde, soms iets minder. Het doel bleef rond de 10km liggen. Omdat het lekker ging kwamen een aantal loopwedstrijden in het vizier. Ik schreef me in voor de Spa-Francorchamprun en de Urban Trail in maart en sta op het punt de 10 miles definitief vast te leggen.
Op 18 januari trok ik naar het Rivierenhof om daar de lus van 10km eens te gaan joggen. Halverwege stak een pijn in mijn knie op. Ik stopte en wandelde terug naar de wagen en voelde dat het niet goed zat. Ik besloot een dikke week rust in te lasten en ben vandaag, 10 dagen later terug gaan lopen maar moest vrij snel vaststellen dat rust niet voldoende is. Niet alleen de knie, ook het scheenbeen wou niet mee.

De wandeling terug naar huis was confronterend. Elke stap die ik zette voelde ik het, wat het ook is. Zeker geen enorme pijn tijdens het stappen, eerder een onaangename druk. Eentje die tegelijkertijd al die momenten die ik de komende maanden heb klaar staan, streefdoelen die vast stonden en die me iets gaven om naar uit te kijken, in een schaduw van onzekerheid plaatst. Heb ik gewoon slechte knieën, zoals zovelen in mijn familie? Of is het gewoon een ontsteking? Ben ik te hard van stapel gegaan en heb ik het dus mezelf aangedaan? Scenario’s bij de vleet, van ‘neem een paar pillen’ tot ‘nooit meer lopen’.
Volgende week naar de dokter, dan weten we meer.