Op het internet verschijnen tegen een razendsnel tempo nieuwe dingen die een heleboel mensen enthousiast maken. Facebook kent u al en misschien heeft u zelfs al van Twitter gehoord. Als u wil meezijn met het nieuwste van het nieuwste: check Quora, een site waar iedereen vragen kan stellen en iedereen vragen kan antwoorden. Het is de nieuwe lieveling.
Maar daar wou ik het niet over hebben. Ik wil het hebben over de snelheid waarmee deze dingen tegenwoordig worden bekeken. Het is belangrijk, mocht je ooit een zekere reputatie behalen in het internet-wereldje, dat je overal snel bij bent. En als u te laat bent, als vele early adopters er reeds lovend over bezig zijn, dan is de beste strategie om de dienst al dood te verklaren. Deze race is reeds zo verhit geraakt, dat het eigenlijk best is dat als u iets nieuws en tofs ondekt ,u het best onmiddelijk dood verklaart. Kwestie van zeker cutting edge genoeg te zijn.
Mocht u twijfelen of u iets dood kan verklaren, dan heb ik goed nieuws: dit kan zeker en vast. Waarom? Omdat alles eerst moet sterven om dan –hopelijk- te verrijzen als een gevestigde waarde. Dit gedrag wordt niet alleen door comic books en religieuze geschriften gestaafd, ook door de fameuze Gartner Hype Cycle. Hieronder de versie van 2010.
Wat dit aantoont is dat alle nieuwe dingen eerst een sterke opmars kennen naar hun hoogtepunt en dan in een diep dal zakken om dan, in mindere maar duidelijkere mate echt waarde te krijgen.
Jan Seurinck verklaart twitter dood (of zegt dat we twitter aan het doodknijpen zijn). Maar in werkelijkheid zijn we eigenlijk bezig met de technologie te ontdekken. We proberen alles uit, we proberen zelfs –inderdaad- te veel uit. Maar dat zal zichzelf rechttrekken. Zo was er ook eerst de race in facebook om zoveel mogelijk vriendjes te hebben om daarna alle niet-vrienden er terug uit te flikkeren.
Dat is wat early-adopters zo belangrijk maakt. Zij breken het spul haast af om zo te ontdekken hoe het bruikbaar is. Zij schrijven de handleiding voor de mensen die niet graag experimenteren. Misschien is het tijd voor een internationale dag van de Early Adopter, om deze te bedanken. Hoewel, de internationale dag, is die niet dood?