Categories
Lifelog

Akte van Geboorte

Ik was onlangs nog eens in ons gemeentehuis omdat ik een nieuw identiteitskaart kreeg. En samen met mij heel Wilrijk denk ik want het was die donderdagavond (want dat is de enigste moment dat wij werkemensen kunnen gaan) tot buiten aanschuiven. Na het verkrijgen van het ding wandelde ik voorbij de plek waar je je akte van geboorte kan opvragen. Let op brave zielen, dit ding kost u geld (en wel ??6,5!) TENZIJ u ZEGT dat het voor uw werk is (umm… Quickie bellen?). Ik ben er even langs gegaan omdat ik een oud fenomeen dat verloren is gegaan even in de kijker wil stellen.

Als uw vader na u geboorte in het gemeentehuis ging zeggen dat hij vader geworden was, dan moest die man daarbij twee getuigen opgeven. Nu wil het toeval dat toen een Minister van Administratieve Vereenvoudiging ook niet zou hebben mistaan, want dat ding werd volledig genegeerd. Wie waren deze getuigen? Welaan, de getuigen bij mijn geboorte waren Petrus Schatteman en Jan De Quint. Twee mensen waar ik nog nooit van gehoord heb. En dat is niet zo uitzonderlijk. Er is een grote kans dat u de namen op uw akte ook niet zal herkennen. Het was namelijk zo dat in die tijd er constant mensen, die blijkbaar niet veel andere dingen te doen hadden, daar op het gemeentehuis aanwezig waren om dit te doen. That’s right, Petrus en Jan deden waarschijnlijk de hele dag niets anders dan getuige spelen van geboortes en boemmeke wies. Als er nog mensen zijn van Wilrijk die deze mensen als getuige hebben: ik wil gerust eens samenzitten en oude verhalen oprakelen van Petrus en Jan tijdens een spelleke boemmeke wies.

One reply on “Akte van Geboorte”

Ik zou naar’t schijnt een bv uit de jaren ’84 als getuigen hebben, maar gezien zijn beperkte bekendheid bij de jeugd van tegenwoordig weet ik zijn naam zelfs niet meer.
Wat betreft de aanwezigheid van ene Petrus toen uw vader (jarig op 6-6)… Geen toeval :-).

Comments are closed.