Categories
Tech/Science

Vista Beta

Ik heb dan toch maar de stap genomen en de beta van Vista die ik op de bloggersmeeting bij Microsoft gekregen heb te installeren.

Ik heb dan toch maar de stap genomen en de beta van Vista die ik op de bloggersmeeting bij Microsoft gekregen heb te installeren. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om de mensen van MS te bedanken dat ze die meetings doen, en dan nog wel in een bijna perfecte omlijsting. Meer details en foto’s over het event kan je (oa) bij Peter, Pieter en Smetty vinden. Om het kort samen te vatten: een kleine intro op Vista en een nog veel kleinere op Office 2007. Ik had graag de BI mogelijkheden van het pakket iets meer in de schijnwerper gezien, maar dat zal mijn professionele leven zijn geweest dat zijn kop opstak en dat was niet echt de bedoeling. Wat kan je verwachten? Om het in de woorden te zeggen van een van hun mensen zelf: Pain. Oh, en ook nieuw oogsnoep en versioning van uw bestanden.

Ik heb geen problemen gehad met de installatie. De usual: men mene een primary partitie en installeert Vista en heeft zo een dual boot. Een kleine opmerking die ik daar bij wil maken: Vanaf nu is Vista je default OS en zal je computer bij het opstarten dus voor Vista kiezen. Ik neem aan dat er velen onder u zijn die dat niet zo tof vinden. Vista hanteert niet meer de oude boot-methode. Dus vergeet boot.ini, de setting om je oude XP terug als default te zetten is hier te vinden:

Control Panel/System/Computer Name, Domain, Workgroup Settings ‘Change Settings’/Advanced/Startup and Recovery ‘Settings’.

Wat bedoelen ze nu eigenlijk met de “Pain”?
Vista brengt een volledige redesign van het security-model van Windows met zich mee. Concreet merk je dat bija elke handeling (installatie of zelfs opstarten in sommige gevallen) een goedkeuring van de gebruiker vraagt. Vervelend? Ja. Went het? We zullen zien. Nodig? Volgens Microsoft wel en laat ons eerlijk zijn, dat kan wel ;) Er is nog een verdere technische uitleg, maar die ga ik u besparen (ook omdat ik geen foute dingen wil meegeven: schoenmaker, weet je wel).

Het draait wel lekker die beta en het is ook leuk om ernaar te kijken. Aan de linkerkant bemerken we ook een balk vol Konfubulator-like widgets en we moeten ook niet meer op “Start” duwen om onze PC af te sluiten. De Start-knop is vervangen door de Pearl (oh yeah).

Versiebeheer van bestanden! Hier ga ik zeker nog wat mee spelen. Tuurlijk is het handig, maar ik denk niet dat ik het overal wil dus ik ga nog op zoek naar opties om dit aan/uit te zetten voor folders.

Tot zover een eerste indruk. Ik wil graag eindigen door te zeggen dat Solitaire er ook enorm op verbeterd is. Ik ken een paar personen waarvoor dit een zeer belangrijk punt is.

10 replies on “Vista Beta”

Bij de PC Magazine kan je nog een copie van Vista krijgen? Is het de moeite om het te proberen? Ik ga mijn computer thuis de komende drie maanden extreem hard nodig hebben voor een project… is het het risico waard? Kan ik dan nog op mijn PC rekenen? Ik wil het wel proberen, maar ik moet zeker zijn dat ik de komende drie maanden op mijn PC kan rekenen. Het is een redelijk recente: nog geen half jaar oud.

Goei manier om te zeggen dat ik iets nuttigs moet zeggen Nico :p
De moeite weet ik niet: ik moet er nog mee spelen. Ik persoonlijk vind het wel de moeite om te zien waar het naartoe gaat en wat we kunnen verwachten. Vergeet niet dat de beta met de tijd vervalt (ik dacht wel pas in Februari). Wat betreft risico, als het op een aparte partitie staat heb je niet echt veel te vrezen. Kopke erbij houden zou voldoende moeten zijn. But hey, it’s beta :D

Bij de PC Magazine kan je nog een copie van Vista krijgen? Is het de moeite om het te proberen? Ik ga mijn computer thuis de komende drie maanden extreem hard nodig hebben voor een project… is het het risico waard? Kan ik dan nog op mijn PC rekenen? Ik wil het wel proberen, maar ik moet zeker zijn dat ik de komende drie maanden op mijn PC kan rekenen. Het is een redelijk recente: nog geen half jaar oud.

Goei manier om te zeggen dat ik iets nuttigs moet zeggen Nico :p
De moeite weet ik niet: ik moet er nog mee spelen. Ik persoonlijk vind het wel de moeite om te zien waar het naartoe gaat en wat we kunnen verwachten. Vergeet niet dat de beta met de tijd vervalt (ik dacht wel pas in Februari). Wat betreft risico, als het op een aparte partitie staat heb je niet echt veel te vrezen. Kopke erbij houden zou voldoende moeten zijn. But hey, it's beta :D

Comments are closed.