Categories
Lifelog

Xbox 360: Weekend 1

Het eerste weekendje en stukje week dat ik de xbox 360 heb staan zit er op. Tijd dus om even een paar bedenkingen samen te vatten.

Spelletjes
Spreekt voor zich dat hier geen probleem is. Bij de console zat Gears of War, wat even aanpassen was omdat ze hier voor een shooter een bird’s-eye-view hanteren en, let’s face it, omdat ik een controller niet meer gewoon was. Toch, dat zit snel achter de kiezen, en ik moet zeggen dat mijn appreciatie voor Gears of War enorm aan het groeien is. Ik ben toch maar bij Game Mania nog twee spelletjes voor een weekje gaan huren: Halo 2 (wat eigenlijk voor de oude Xbox was maar perfect werkt en om al even in de ban te geraken) en Bioshock (ah ja). Het doet deugd nog eens wat te gamen (ik wacht echter de evaluatie van Evelyne over mijn tijd achter de console nog wat af ;)).

Netwerk
Aangezien er geen wireless ontvanger bij het ding zat, kan ik dat dus niet evalueren. Er ligt dus nu een kabel door de gang (de bijgeleverde netwerk-kabel was net lang genoeg). Mijn eerste bevindingen waren resultaten van het spelen met de connectie tussen Xbox en PC (waarover later meer). Kort gesteld: traag. Wat mij dus deed vrezen voor de wireless verbinding. Maar na enige tijd begon ik te denken dat het gewoon mijn PC was die de vertraging veroorzaakt, en dat dus de netwerkverbinding er niet veel mee te maken heeft. Muziek gaat tamelijk snel, hoewel een serieuze muziek-catalogus het spel wel eens enorm zou kunnen vertragen aangezien het altijd een lijst samenstelt van (bv) alle artiesten. Een update, die nodig was voor Bioshock kwam echter zeer snel door en was snel ge├»nstalleerd (maar ik weet nu wel niet hoe groot dat bestand eigenlijk was dus…).

Media Center
Wat me dus wel de ergernis bracht over de traagheid, was het Media Center. Het is namelijk zo dat de Xbox uit zichzelf al wat functionaliteit geeft, zoals muziek, maar dat je verder kan gaan en een Media Center van (bv) een PC met Vista kan gaan extenden naar de Xbox. En laat nu net dat traag gaan. Het opstarten van dat media center, het connecteren met je PC, soms zelfs het navigeren.
Om dit op te zetten heb je dus ergens een PC met media Center nodig, en hier een connectie tussen Xbox en PC opzetten. Voor zij die nu om veiligheid vrezen: daar is voor gezorgd, je moet met een setup key de connectie tussen je xbox en het Media Center leggen. Eenmaal de connectie er is, wordt je Media Center dus naar je Xbox 360 gestuurd. En het neemt het inderdaad gewoon over. Er is echter 1 groot nadeel, en dat zal je op het net veel terugvinden, dat ook bij Apple TV een grote oorzaak van ergernis bij gebruikers is: Geen Divx/Xvid. Zelfs niet als je Media Center op je PC het zonder problemen afspeelt. Zo ver gaat de extentie namelijk niet.
Maar het net zou het net niet zijn mocht het niet vollopen met mensen die aan zo’n dingen een mouw aanpassen. Enter Transcode 360. Een proggie dat je op je PC zwiert en dat het toelaat om een Divx bestand te laten her-coderen en streamen naar je Xbox in een formaat wat het wel kan afspelen. En het ding lukt, zonder dat je tussen je PC en je Xbox moet crossen. Je selecteert het bestand op je Xbox 360 Media Center interface, neemt “Meer Info…” (of zoiets) en kiest dan Transcode: de video begint dat automatisch te streamen vanop je PC. Wel hier en daar soms een hapering, maar het heeft niet echt voor ergernis gezorgd. Er blijkt nog een andere methode te zijn die gebruik maakt van MCE maar die heb ik nog niet aan de praat gekregen. Als het lukt lees je het hier nog wel.

Dus, kort samengevat: Spelletjes uiteraard ok, muziek lukt perfect (en is zelfs enorm handig) en video streamen lukt op dit moment ook naar behoren. Wat performance betreft ga ik eerst nog wat tweaken aan mijn Vista-machine want ik denk dat ik daar een enorm verschil zal kunnen maken.
Als ik meer dingen merk hoort u het uiteraard van me ;)
Ik wil ook graag Xbox Belgi├ź alvast enorm bedanken voor de geleende xbox 360!

PS: mochten mensen die Transcode 360 uitproberen, en mocht het niet direct werken, probeer dan zeker eens de Anti-Virus hotfix op de download-pagina van de applicatie. Worked for me.
PPS: Bioshock heeft me zeker ook in de ban. Voor de liefhebbers: je kan hier de soundtrack downloaden.