Categories
Lifelog

Scheren

Dikkie had het over scheren. Laat me even verder uit de doeken doen hoe ik mezelf scheer:
Een douche is altijd een goed begin, warm water maakt je huid soepel en klaar voor de trauma die het zal oplopen tijdens het scheren. Zelfs als ik uit de douche kom, zal ik toch nog mijn gezicht met veel warm water behandelen. Het ritueel zelf begint met het inzepen. Benodigdheden hier zijn een kwast, scheerzeep en een kopje om de schuim in op te kloppen.
Op dit moment gebruik ik zeep van de goeie oude Engelse Taylor of Old Bond Street, een begrip. Met zo een potje van 150gr doe je enorm lang. Je hebt namelijk niet meer nodig dan de grootte van twee erwten. Dompel de kwast in het water en begin het schuim op te kloppen.
Plisson
Even tussendoor, als kwast heb ik een Plisson. Deze zijn vrij duur omdat ze een enorme goeie kwaliteit van (das)haar gebruiken. Het is zeker een anrader, maar als je eerst een wil proberen of het je zou liggen, komt dit misschien vrij duur uit. Een goeie varkensharige is beter om mee te beginnen, Omega is daarin een zeer goed merk aan een zeer goeie prijs.

Mijn scheerbeurt bestaat eigenlijk uit twee beurten: eerst met de haren mee, daarna nog eens tegen de richting in. Na het scheren is het best om de warme-water kraan in te ruilen voor de koude-water kraan, zeker als je een after-shave gaat gebruiken. Door de koude gaan je poriën dicht zodat het minder zal pikken ;) Ikzelf gebruik een soort gel van L’Oreal als after-shave. Het is geen echte after-shave, maar het is hydraterend dus voldoende (en pikt niet :D).

Een kleine waarschuwing als je hier aan denkt te beginnen: in vele scheerwinkels verkopen ze ook schaaltjes om je schuim in op te kloppen tegen een belachelijk hoge prijs. Ikzelf heb een per-fect schaaltje gevonden in… het Kookhuis! Het staat daar natuurlijk niet gepromoot als scheerschuimschaaltje (of hoe noem je zo’n ding), maar is uiteraard even goed.

Wat pikt er nog in mijn bil? Wel, voorlopig gebruik ik eigenlijk een gewone, oude Mach3 van Gilette. Ik denk er eigenlijk aan om over te schakelen op een echt scheermes, zo’n plooimes dus. Hiervoor kan je ook lessen volgen. De Koordenwinkel in Antwerpen geeft bijvoorbeeld zulke lessen en hun volgende cursus (waar nog plaats voor is) begint op 3 december . Als er mensen interesse hebben om dit ook te doen, laat maar weten!

49 replies on “Scheren”

Ja, het duurt langer. Het is ook zo dat trager scheren ook een beter resultaat geeft. Je moet je dus inderdaad wel afvragen of je het er voor over hebt. Ikzelf krijg enorm veel voldoening uit het resultaat, maar het is waar dat het tweemaal zo lang duurt ‘s morgens. Vandaar dat ik dus ook vandaag langer in de file heb gestaan dan normaal :)

ik gebruik zo’n vibrerende fusion van Gilette, ook niet slecht anders, al gaan die mesjes veel te kort mee

de schuim komt bij mij ook uit zo’n Gillette bus en de aftershave van Nivea (balsem, ook niet pikkend :-))

Ja, inderdaad. En trager met dat mes, kan ook enorm helpen. Scheren is en blijft een trauma voor je huid, hoe veel je er ook op let, maar die dingen maken echt wel een verschil.

Trouwens: die gels en schuim uit een bus, van Gilette bijvoorbeeld, is eigenlijk enorme rotzooi. Die dingen zorgen er namelijk voor dat je haartjes al enorm verzwakken, zodat ze ook gemakkelijker breken tijdens het scheren. Vandaar dat het ook sneller gaat, maar je kan je wel voorstellen dat het niet “all that” is voor je huid.
(disclaimer: dit heb ik via mensen uit de koordenwinkel, maar ik geloof ze ;)).

Al bij al, lijkt het mij toch vrij veel werk. Zal er eens over nadenken wanneer ik mijn baard voor bekeken laat, maar ik weet niet of ik daar het geduld kan voor opbrengen. Zeker ‘s morgensvroeg.

Verder denk ik ook dat dit belangrijker is voor mensen met zwart of donkerbruin haar. Je ziet die haren er veel sneller doorkomen, dus moet het grondiger gebeuren. Niet?

Oh pas op, ik laat mijn baardhaar ook serieus doorkomen soms hoor. Het klinkt misschien een beetje contradictorisch, maar een stoppelbaardje heb ik ook vrij graag. Dus het valt al bij al mee, ik sta niet elke ochtend voor de spiegel met de kwast in de hand. Maar als ik er sta… oh yeah :)

@Joke: wat misschien nog kan helpen is scheerolie. Je kan er vinden bij het Kruidvat, klein tubetje, lijkt op oogdruppels ofzo en staat bij ander scheergerief. 4 druppeltjes over de haartjes en het mes zal ook iets beter glijden. Geeft hetzelfde effect als dat strookje dat op die Mach3 en consoorten van Gilette zit, geeft de eerste scheerbeurten ook een beetje … glijmiddel laat ons zeggen ;)

En als je je elke dag scheert is het goed om eens een dag over te slaan. Wat ik al gemerkt heb is dat je je dan de dag erna veel gladder kan scheren dan anders.
BTW: ik doe het ook in twee richtingen met een Gilette Mach 3 en scheerschuim van Nivea. Af en toe wissel ik wel eens tussen de mesjes van Gilettte en de verschillende scheerschuimfabrikanten.

Ja, het duurt langer. Het is ook zo dat trager scheren ook een beter resultaat geeft. Je moet je dus inderdaad wel afvragen of je het er voor over hebt. Ikzelf krijg enorm veel voldoening uit het resultaat, maar het is waar dat het tweemaal zo lang duurt 's morgens. Vandaar dat ik dus ook vandaag langer in de file heb gestaan dan normaal :)

ik gebruik zo'n vibrerende fusion van Gilette, ook niet slecht anders, al gaan die mesjes veel te kort mee

de schuim komt bij mij ook uit zo'n Gillette bus en de aftershave van Nivea (balsem, ook niet pikkend :-))

Ja, inderdaad. En trager met dat mes, kan ook enorm helpen. Scheren is en blijft een trauma voor je huid, hoe veel je er ook op let, maar die dingen maken echt wel een verschil.

Trouwens: die gels en schuim uit een bus, van Gilette bijvoorbeeld, is eigenlijk enorme rotzooi. Die dingen zorgen er namelijk voor dat je haartjes al enorm verzwakken, zodat ze ook gemakkelijker breken tijdens het scheren. Vandaar dat het ook sneller gaat, maar je kan je wel voorstellen dat het niet “all that” is voor je huid.
(disclaimer: dit heb ik via mensen uit de koordenwinkel, maar ik geloof ze ;)).

Al bij al, lijkt het mij toch vrij veel werk. Zal er eens over nadenken wanneer ik mijn baard voor bekeken laat, maar ik weet niet of ik daar het geduld kan voor opbrengen. Zeker 's morgensvroeg.

Verder denk ik ook dat dit belangrijker is voor mensen met zwart of donkerbruin haar. Je ziet die haren er veel sneller doorkomen, dus moet het grondiger gebeuren. Niet?

Oh pas op, ik laat mijn baardhaar ook serieus doorkomen soms hoor. Het klinkt misschien een beetje contradictorisch, maar een stoppelbaardje heb ik ook vrij graag. Dus het valt al bij al mee, ik sta niet elke ochtend voor de spiegel met de kwast in de hand. Maar als ik er sta… oh yeah :)

@Joke: wat misschien nog kan helpen is scheerolie. Je kan er vinden bij het Kruidvat, klein tubetje, lijkt op oogdruppels ofzo en staat bij ander scheergerief. 4 druppeltjes over de haartjes en het mes zal ook iets beter glijden. Geeft hetzelfde effect als dat strookje dat op die Mach3 en consoorten van Gilette zit, geeft de eerste scheerbeurten ook een beetje … glijmiddel laat ons zeggen ;)

En als je je elke dag scheert is het goed om eens een dag over te slaan. Wat ik al gemerkt heb is dat je je dan de dag erna veel gladder kan scheren dan anders.
BTW: ik doe het ook in twee richtingen met een Gilette Mach 3 en scheerschuim van Nivea. Af en toe wissel ik wel eens tussen de mesjes van Gilettte en de verschillende scheerschuimfabrikanten.

Ik scheer me – elke 3 dagen of zo – ook nat, maar wel met zo’n standaard bus scheerschuim. Tegen de haartjes in scheren doe ik eigenlijk niet, want da’s vragen om irritatie (zeker ter hoogte van mijn bovenlip).

Ik scheer me ook altijd IN de douche, terwijl die aanstaat: de stoom van de douche is namelijk nog eens extra goed voor je porien open te houden tijdens het inzepen en scheren.

Op de “ouderwetse” manier scheren zegt me wel iets. Misschien moet ik wel mee op cursus gaan?

Ik scheer me – elke 3 dagen of zo – ook nat, maar wel met zo'n standaard bus scheerschuim. Tegen de haartjes in scheren doe ik eigenlijk niet, want da's vragen om irritatie (zeker ter hoogte van mijn bovenlip).

Ik scheer me ook altijd IN de douche, terwijl die aanstaat: de stoom van de douche is namelijk nog eens extra goed voor je porien open te houden tijdens het inzepen en scheren.

Op de “ouderwetse” manier scheren zegt me wel iets. Misschien moet ik wel mee op cursus gaan?

scheerkwast, ja da kost geld heb gezogt vond twee website Barbershop Classics The Shaving Shop en natuurljk de scheerwinkel.nl daar kan je veschillen de merken kopen en prijs klasse en dan kom ik jou site, tegen en het merk Plisson de goed koopste van plisson bedraagt 125 euro, wel en kan hem blijkbaar nergens anders kopen dan in koordenwinkel heb dan naar de site van plisson gezogt en heb geen website kunnen vinden van het merk zelf al wat ik weet is dat het blijkbaar het beste is .scheerzeep ik gebruik scheerzeep van de verhuld hand goed en spot goed koop . dan Taylor of Old Bond Street product gekocht wel het was een soort creme in een potje en was wel die voor gevoelige huid dus gene parfum en zeep . vond het nie echt goed het ruikte slecht maar wa wil als ies koopt mat label hypo allergenic shaving cream for senitive skin moet wel zeggen dat goed schuimde denk dat ik gewoon het verkeerde product van hun heb genomen mijn vraag is nu buiten de verhuld hand wet voor scheerzeep is er nog goed of beter kan ze moeilijke allemaal kopen en is dat merk plisson nu echt zo goed moet ik beter ene kopen van Omega of Hans Baier nemen die zijn goedkoper

scheerkwast, ja da kost geld heb gezogt vond twee website Barbershop Classics The Shaving Shop en natuurljk de scheerwinkel.nl daar kan je veschillen de merken kopen en prijs klasse en dan kom ik jou site, tegen en het merk Plisson de goed koopste van plisson bedraagt 125 euro, wel en kan hem blijkbaar nergens anders kopen dan in koordenwinkel heb dan naar de site van plisson gezogt en heb geen website kunnen vinden van het merk zelf al wat ik weet is dat het blijkbaar het beste is .scheerzeep ik gebruik scheerzeep van de verhuld hand goed en spot goed koop . dan Taylor of Old Bond Street product gekocht wel het was een soort creme in een potje en was wel die voor gevoelige huid dus gene parfum en zeep . vond het nie echt goed het ruikte slecht maar wa wil als ies koopt mat label hypo allergenic shaving cream for senitive skin moet wel zeggen dat goed schuimde denk dat ik gewoon het verkeerde product van hun heb genomen mijn vraag is nu buiten de verhuld hand wet voor scheerzeep is er nog goed of beter kan ze moeilijke allemaal kopen en is dat merk plisson nu echt zo goed moet ik beter ene kopen van Omega of Hans Baier nemen die zijn goedkoper

Iemand die weet waar je hier in België deftige Engelse scheerzeep (Taylor of Old Bond Street, Trumper’s, …) kunt kopen ?
Ik heb nu een refill van Taylor Sandalwood besteld op barbershopclassics.nl, maar de verzending kost me bijna meer dan de zeep zelf. Dat moet toch goedkoper kunnen ?

Alvast bedankt,

Wim

Iemand die weet waar je hier in België deftige Engelse scheerzeep (Taylor of Old Bond Street, Trumper's, …) kunt kopen ?
Ik heb nu een refill van Taylor Sandalwood besteld op barbershopclassics.nl, maar de verzending kost me bijna meer dan de zeep zelf. Dat moet toch goedkoper kunnen ?

Alvast bedankt,

Wim

hoi!!het is wel raar, maar waar. Om de 2dagen moet ik me scheren:p:pp:p:p:p:p:

Wat het klassiek scheren betreft,als een deftige dure scheerkwast koopt moet je er natuurlijk wel een deftige scheerzeep bij hebben.De ngelse scheerzeep dat is natuurlijk wel wat anders dan de vergulde hand,de engelse scheerzeep wordt nog altijd volgens de oude traditie gemaakt ,zoals het honderden jaren gelede gebeurde,de meeste zijn Herbal(Natuurlijk)en goed schuimend en niet te droog.het doel van de scheerzeep is om de baardharen zacht te maken en tegelijkertijd de huid te beschermen,voordat je gaat scheren.De Vergulde Hand is wel goedkoop ,maar je moet vlug zijn met scheren,anders is de scheerzeep al weer uitgedroogt.Wat scheerschuim betreft,deze zorgt ervoor dat de huid tijdens het scheren verdooft wordt zodat je niets voelt tijdens het scheren,je kunt wel nagaan wat voor een aanslag dit voor de huid is.Wat de Aloe Vera stripjes betreft.het scheert wel lekker natuurlijk,maar de scheermesjes zijn hierdoor minder goed schoon te houden,zodat deze op den duur dichtslippen,hierdoor weer meer kans op huidirritatie.Wat de dassenharen scheerkwasten betreft hoeft het natuurlijk niet perse een Pilson te wezen.Je hebt genoeg andere merken onder de honderd Euro die ook zeer goed zijn zoals Vulfix(Deze firma maakt de scherkwasten voor de meeste Engelse firma,s)Hans Baier-Mühle-Taylor-Harris-Omega.En wat de verzendkosten betreft,ja daar kan ik ook niets aan doen,je kunt natuurlijk ook de kwast zelf ophalen in de winkel,

Vriendelijke Groeten,

Paul Kox

Wat het klassiek scheren betreft,als een deftige dure scheerkwast koopt moet je er natuurlijk wel een deftige scheerzeep bij hebben.De ngelse scheerzeep dat is natuurlijk wel wat anders dan de vergulde hand,de engelse scheerzeep wordt nog altijd volgens de oude traditie gemaakt ,zoals het honderden jaren gelede gebeurde,de meeste zijn Herbal(Natuurlijk)en goed schuimend en niet te droog.het doel van de scheerzeep is om de baardharen zacht te maken en tegelijkertijd de huid te beschermen,voordat je gaat scheren.De Vergulde Hand is wel goedkoop ,maar je moet vlug zijn met scheren,anders is de scheerzeep al weer uitgedroogt.Wat scheerschuim betreft,deze zorgt ervoor dat de huid tijdens het scheren verdooft wordt zodat je niets voelt tijdens het scheren,je kunt wel nagaan wat voor een aanslag dit voor de huid is.Wat de Aloe Vera stripjes betreft.het scheert wel lekker natuurlijk,maar de scheermesjes zijn hierdoor minder goed schoon te houden,zodat deze op den duur dichtslippen,hierdoor weer meer kans op huidirritatie.Wat de dassenharen scheerkwasten betreft hoeft het natuurlijk niet perse een Pilson te wezen.Je hebt genoeg andere merken onder de honderd Euro die ook zeer goed zijn zoals Vulfix(Deze firma maakt de scherkwasten voor de meeste Engelse firma,s)Hans Baier-Mühle-Taylor-Harris-Omega.En wat de verzendkosten betreft,ja daar kan ik ook niets aan doen,je kunt natuurlijk ook de kwast zelf ophalen in de winkel,

Vriendelijke Groeten,

Paul Kox

Hallo,
Ik worstel al jaren met( nat) scheren.
Soms lijkt het wel alsof het mesje stomp is terwijl het nog nooit gebruikt is.(mach 3) ikheb een redelijke baard en scheer me doorgaans om de dag. Het is niet zozeer dat mijn huid geirriteerd raakt maar echt tijdens het Bewegen van het mesje,..met de groeirichting mee en ook na het douchen..
Iemand tips..want het is soms niet fijn om er verzorg uit te zien.

Hallo,
Ik worstel al jaren met( nat) scheren.
Soms lijkt het wel alsof het mesje stomp is terwijl het nog nooit gebruikt is.(mach 3) ikheb een redelijke baard en scheer me doorgaans om de dag. Het is niet zozeer dat mijn huid geirriteerd raakt maar echt tijdens het Bewegen van het mesje,..met de groeirichting mee en ook na het douchen..
Iemand tips..want het is soms niet fijn om er verzorg uit te zien.

Beste Plaster,

Ik weet natuurlijk niet wat je gebruikt,scheerschuim of zeep je in met de kwast .Het belanrijkste van het scheren is namelijk het voorspel,goed inzepen met de kwast maakt de baardharen zacht en bereid de huid voor op de scheerbehandeling,je kunt ook eens overwegen om een voorbehandeling te gebruiken voordat je begint met inzepen,wij gebruiken namelijk zelf in de salon Prep Derma Protective Creme,hier zijn zeer goede resultaten mee te boeken.

Beste Plaster,

Ik weet natuurlijk niet wat je gebruikt,scheerschuim of zeep je in met de kwast .Het belanrijkste van het scheren is namelijk het voorspel,goed inzepen met de kwast maakt de baardharen zacht en bereid de huid voor op de scheerbehandeling,je kunt ook eens overwegen om een voorbehandeling te gebruiken voordat je begint met inzepen,wij gebruiken namelijk zelf in de salon Prep Derma Protective Creme,hier zijn zeer goede resultaten mee te boeken.

Ik heb vorige week, tijdens mijn vakantie, nog maar eens gemerkt hoe belangrijk (in mijn geval dan toch) goeie zeep is. Ik had niet mijn normale zeep (taylor of old bond street) bij, maar een zeer goedkoop iets dat handig was om mee op reis te nemen. Dat doe ik dus nooit meer.

Ik heb vorige week, tijdens mijn vakantie, nog maar eens gemerkt hoe belangrijk (in mijn geval dan toch) goeie zeep is. Ik had niet mijn normale zeep (taylor of old bond street) bij, maar een zeer goedkoop iets dat handig was om mee op reis te nemen. Dat doe ik dus nooit meer.

Zelf bestel ik mijn producten (Pre shave oil & shaving creame bij Baxter of California

http://www.baxterofcalifornia.com/

Of The Art of Shaving products zijn ook prima . Verzenden gewoon via usps .

Wel even vragen of ze de tax er vanaf willen halen , dit betaal je in wel weer in de EU aan de koeriers bedrijf . ( Invoerrechten)

Waarom grof in de buidel tasten voor UK brands als je ook fist class US merken hebt .

Euh, moet ik daar echt een eerlijk antwoord op geven? Because I don't think you'd like it…

Ik koop mijn Taylor Old Bond bij Mark Salik in Antwerpen, Wijngaardstraat
Ikzelf gebruik elke dag een ander klassiek open scheermes (heb er dus 7 in gebruik). De kwasten van Plisson zijn niet slecht maar bij Mark Salik heb ik een jaar geleden een klein kwastje gekocht dat 100 maal beter is dan Plisson.

Beste Neman. Welk merk is dat kwastje dan ? Ik ken de winkel van Mark Salik en zweer ook bij de scheer-cremes van Taylor of Old Bond Street. Heb vorig jaar 7 potten meegebracht van de winkel in Londen. Scheelt de helft van de prijs ! Nadeel is dat je méér gaat gebruiken omdat je toch voldoende voorraad heb :-)

Ik scheer me met een aantal krabbers van Merkur besteld bij de dutch shaving shop. Deze ouderwetse manier van scheren geeft een veel beter resultaat dan scheren met een mach 3 of fusion power. Voordeel is dat de mesjes voor de krabbers veel minder kosten dan de dure mach 3 of fusionpower mesjes. Ook is het gewoon veel leuker om te scheren met een ouderwetse krabber die vaak verchroomd en dus duurzaam zijn. Ze gaan je levenlang mee. Dat kan je echt niet zeggen van al die plastic troep van tegenwoordig. Je scheert met 1 mesje en dat kost mee tijd inderdaad, maar je hebt minder irritatie dan als je met 3 of 5 mesjes tegelijk over je huid ragt. En als je de techniek eenmaal doorhebt scheer je in 3 beurten net zo glad en zelfs gladder dan een dure mach3 of fusionpower.

Ipv scheerschuim waar alles in zit wat God niet heeft gemaakt, gebruik ik ouderwetse scheerzeep wat nog wel natuurlijk ingredienten bevat en dus minder irrtiatie geeft dan bijvoorbeeld die chemische blauwe ‘smurfen’ troep die uit een gillettebusje komt.

Ik gebruik nu de vergulde hand en het huismerk van het kruidvat. Die zijn nog niet te vergelijken met de engelse scheerzepen waar Paul Kox het over heeft, maar ze zijn in ieder geval beter dan die chemische troep die uit die bussen van gillette komt. En je doet ook veel langer met scheerzeep dan met scheergel of scheerschuim. Dus je spaart ook met scheerzeep een hoop geld uit en het bevat tenminste natuurlijke stoffen(waaronder olieën) die de huid beschermen en voorbereiden op de scheerbeurt.

Als je net als ik wat meer ervaring heb met de krabbers en eerst gestoeid hebt met het aanleren van de juiste techniek en een goedkoper scheerzeep hebt gebruikt zoals de vergulde hand scheerzeep. Kan je daarna wel een keer een dure engelse scheerzeep proberen.

Ook de scheercreme van palmolive die ook erg goedkoop is vind ik zeker een aanrader.

Vent, jij bent net mn nieuwe held geworden. Al jarenlang scheer ik me met het ene baggermesje na het andere. Gillete MAch3, Gilette Sensor Excel, Gilette Ultra Uber 20 Knife Powerslide etc. Altijd irritatie en onderhand een puistenbaard als ik klaar ben. Ok ik heb flinke baardgroei maar dit gaat te ver… na jaren proberen had ik de hoop opgegeven om ooit glad en toch met behoud van mijn huid te kunnen scheren.

Ik woon op loopafstand van de messenwinkel en ga daar morgen direct heen. Tijd is geen issue, en op lange termijn spaar ik geld uit, Gilette is tegenwoordig belachelijk duur, evenals ieder ander merk.

Op naar babyzachte wang en kin zonder puisten!

Hoi Bart,

Inderdaad gewoon een ouderwetse krabber/safetyrazor aanschaffen en je zult een veel betere scheerervaring hebben. Minder ingegroeide haren en puistjes en pukkeltjes. Het feit dat jij veel last had van pukkels en puistjes na het scheren met een cartridge scheermes van gillette komt voornamelijk omdat er veel viezigheid tussen de mesjes van de cartridge komt te zitten.

Bij een enkelvoudig mesjes zoals bij ene krabber heb je dat niet. Vuil en viezigheid krijg je makkelijker afgespoeld en blijft niet zitten zoals dat wel bij cartridges met 3 of 5 mesjes gebeurd. Het vuil wat blijft zitten komt bij de volgende scheerbeurt op de huid terrecht en kan de huid infecteren tijdens het scheren(en puistjes en pukkels veroorzaken!)

Andere punt is dat een bijvoorbeeld een MACH III of fusion scheermes een cartridge met 3 of 5 mesjes heeft. Dus je ragt met 3 of 5 mesjes tegelijk over de huid ipv dat er slechts 1 mesjes over de huid glijd zoals met een krabber scheermes!  Dus een cartridge scheermes geeft daarom meer huidirritatie

En ik denk dat het gebruik van natuurlijke scheerzepen ipv blikken synthetische rommel ook bijdraagt aan een minder geirriteerde huid, en minder kans op puistjes en pukkeltjes!

Dus neem bovenstaande tips mee bij het aanschaffen van scheerprodukten! Ik denk dat je het verschil gauw zult merken, en zelfs plezier krijgt in het scheren met een ouderwetse krabber.

Comments are closed.