Categories
Lifelog

NID

Gisterenavond kreeg ik een oproep van een “private number”. Er zijn veel mensen die dan weigeren te antwoorden, maar ik vind het juist enorm interessant en wil ZEKER weten wie of wat het is.
“Met Kevin”
“Goeiedag, u spreekt met xxxx van het Nationaal Instituut voor Dataverzameling. Zou ik u een paar vragen mogen stellen?”
“Excuseer, waarvoor zei u dat u werkt?”
Het Nationaal Instituut voor Dataverzameling” (op dit moment was ze wat uitleg aan het geven hierover, maar ik was zelf al aan het googlen geslagen)
“En hoe komt u aan mijn nummer?”
“Dat heeft het systeem random gevormd, we hebben deze gegevens nergens opgeslagen, we zijn op dit moment gewoon random GSM nummers aan het vormen.” (Ben ik de enige die dit raar vind?)
–insert some bla-bla here–
“Eerste vraagje: hebt u de laatste twee weken deelgenomen aan een enquete?”
“Nope.”
“Ok. Hebt u thuis een vaste telefoonlijn? Ik hoef het nummer niet te weten, gewoon een ja of nee op de vraag is voldoende hoor.”
“Daar ga ik positief op moeten antwoorden.”
“Goed, dan heb ik geen verdere vragen voor u. Vriendelijk bedankt en een prettige avond verder!”
“Euh… ok. Bye.”

Blijft toch raar, zo’n telefoontjes. Ik had eigenlijk moeten vragen waarom ze de Robinsonlist niet in acht nemen.

19 replies on “NID”

Ik vind het creepy dat een private firma zich Nationaal Instituut voor Dataverzameling noemt. Als je geen computer voor je staan hebt denk je gegarandeerd dat je een overheidsdienst aan de lijn hebt.

En ik ben trouwens een serieuze klootzak, tegen telemarketers. Hopelijk bellen ze eens, dat ik wat kan doorvragen over dat ‘instituut’.

Ik vind ook dat je vragen moet/mag stellen. Zo vraag ik altijd waar ze mijn nummer vandaan halen. Headhunters zijn daar het leukste in: Goh, dat zit hier in ons systeem. Wooptidoe…

“Ik had eigenlijk moeten vragen waarom ze de Robinsonlist niet in acht nemen.”
Ze zijn geen lid van het BDMV dus zijn ze niet verplicht die lijst te respecteren :)

Jammer. Ze zouden die lijst moeten verplichten voor iedereen die met zulke dingen bezig is, maar dat is wat naïef van mij zeker? ;)

Ik vind het creepy dat een private firma zich Nationaal Instituut voor Dataverzameling noemt. Als je geen computer voor je staan hebt denk je gegarandeerd dat je een overheidsdienst aan de lijn hebt.

En ik ben trouwens een serieuze klootzak, tegen telemarketers. Hopelijk bellen ze eens, dat ik wat kan doorvragen over dat 'instituut'.

Ik vind ook dat je vragen moet/mag stellen. Zo vraag ik altijd waar ze mijn nummer vandaan halen. Headhunters zijn daar het leukste in: Goh, dat zit hier in ons systeem. Wooptidoe…

“Ik had eigenlijk moeten vragen waarom ze de Robinsonlist niet in acht nemen.”
Ze zijn geen lid van het BDMV dus zijn ze niet verplicht die lijst te respecteren :)

Hallo,

NID = Dimarso. De auteur van het artikel werd gecontacteerd voor een soort recrutering om in de toekomst mee te werken aan enquêtes. Mensen die enkel een GSM hebben en geen vaste lijn vormen een belangrijk deel van de bevolking. Om de representativiteit te bewaren in een marktonderzoek is het dus nodig dat ook deze mensen meewerken aan enquêtes. NID heeft hiervoor een apart bestand met exclusieve GSM-bezitters. Om het bestand aan te vullen worden er geregeld ad random GSM-nummers gebeld (door een computer) en wordt de respondent gevraagd of hij een vaste lijn heeft en zo nee, of hij wil meewerken aan studies (hoogstens enkele keren per jaar). Tijdens de recrutering worden dan ook enkele gegevens genoteerd zoals naam, adres, gezinsgrootte, geboortedatum, opleidingsniveau, beroepscategorie, etc. zodat men niet nodeloos wordt opgebeld voor studies. NID geeft deze gegevens nooit door aan externen en de eigenlijke enquêtes worden altijd anoniem verwerkt. Aangezien marktonderzoeksbureaus zich niet bezighouden met reclame maken of verkoop zijn ze geen lid van het BDMV en onderschrijven ze dus ook niet de Robinsonlist.

Hallo,

NID = Dimarso. De auteur van het artikel werd gecontacteerd voor een soort recrutering om in de toekomst mee te werken aan enquêtes. Mensen die enkel een GSM hebben en geen vaste lijn vormen een belangrijk deel van de bevolking. Om de representativiteit te bewaren in een marktonderzoek is het dus nodig dat ook deze mensen meewerken aan enquêtes. NID heeft hiervoor een apart bestand met exclusieve GSM-bezitters. Om het bestand aan te vullen worden er geregeld ad random GSM-nummers gebeld (door een computer) en wordt de respondent gevraagd of hij een vaste lijn heeft en zo nee, of hij wil meewerken aan studies (hoogstens enkele keren per jaar). Tijdens de recrutering worden dan ook enkele gegevens genoteerd zoals naam, adres, gezinsgrootte, geboortedatum, opleidingsniveau, beroepscategorie, etc. zodat men niet nodeloos wordt opgebeld voor studies. NID geeft deze gegevens nooit door aan externen en de eigenlijke enquêtes worden altijd anoniem verwerkt. Aangezien marktonderzoeksbureaus zich niet bezighouden met reclame maken of verkoop zijn ze geen lid van het BDMV en onderschrijven ze dus ook niet de Robinsonlist.

Ik vind een naam als 'Nationaal Instituut voor Dataverzameling' inderdaad zeer ongepast als het gaat om een privébedrijf. Dit zou eigenlijk moeten bestraft worden, of minstens ongedaan gemaakt.
Ik had/heb me ingeschreven als respondent, en heb daar nu al spijt van. Vragen over autoruitenvervangende bedrijven zullen nationale problemen als de pensioenlast, de splitsing van BHV en het tekort aan oppervlakte bos in ons land niet helpen oplossen…

Marktonderzoekbureaus kunnen de privénummers en Robinson nummers niet meteen uit al hun bestanden of radom halen omdat je geen toegang hebt tot die nummers. Ze kunnen bij randomnummers alleen maar proefondervindelijk vaststellen dat die nummers privé zijn of op de Robinsonlijst staan. Ze hebben allemaal een zwarte lijst: is uw nr privé of beschermd door Robinson, en ze bellen u toch door een random systeem, dan kan u voorstellen uw nummer in hun zwarte lijst te laten opnemen.
Om random te bellen op gsm wordt gewoon een bestaande prefix genomen gevolgd door een toevallige combinatie van cijfers, net als bij de lotto. Daar zitten dan ook heel wat nummers tussen die ze niet kunnen gebruiken of waarop zelfs niet aangesloten is, nummers die niet toegekend zijn. Ze bellen zowel random op vaste lijnen als op gsm, omdat sommige mensen geen vaste lijn hebben. Die mensen zonder vaste lijn kunnen een profiel vormen die ze tekort komen in hun steekproef van vaste telefoonnummers, en daarom vullen ze die steekproef op vaste nummers vaak aan met een 20% nummers op gsm, net om die specifieke profielen van de exclusieve gsm gebruikers te vinden om hun steekproef representatief te maken. Dat moeten dan exclusieve gsm gebruikers zijn, anders hebben ze toch die profielen waarvan ze er al voldoende hebben, en daarom dat je uit de boot valt wanneer je zowel een gsm als vaste lijn hebt.

Het is wel jammer dat die enquêteur in kwestie niet de moeite heeft genomen om u dat te verduidelijken.

Comments are closed.