Categories
Tech/Science

PhotoTrackr

IMG_7901 Het is dus de PhotoTrackr Lite geworden van Gisteq. Het ding kreeg goeie reviews en is best nog goedkoop. Handig was ook dat DigiCamShop, één van de CoolBlue winkels, vlak bij de huidige klant een echte winkel heeft zodat ik er tijdens de middag even om kon gaan. Het ding testen was dus al snel mogelijk.

De bedoeling was dus om wat meer serieus te worden over Geotagging. Aangezien er vakanties in Frankrijk en Portugal staan aan te komen, waar ongetwijfeld veel foto’s genomen zullen worden, was dit een must-have om mijn foto’s op de kaart te kunnen zetten op Flickr. Dat was het doel, en de juiste workflow vinden die de software van PhotoTrackr, Lightroom en Flickr combineert is de opdracht. Ik zie op dit moment twee manieren:

 1. Je leest de gegevens van de PhotoTrackr is met de meegeleverde software (let op: als je RAW bestanden gebruikt heb je een upgrade van de software nodig die $20 kost.). Je importeert je foto’s in het programma en laat het ding zijn ding doen. Daarna kan je verschillende dingen doen zoals de metadata terug naar de foto’s te schrijven en deze dan te refreshen in Lightroom. In Lightroom exporteer je dan naar Flickr en deze staan dan mooi op de map aldaar. Een andere optie is een export naar een webpagina die Google Maps gebruikt.
 2. Je kan de gegevens inlezen in de software en dan exporteren naar een .GPX file. Deze kan je dan in Lightroom met deze plugin (met dank aan Depechie) inlezen en gebruiken om je foto’s van de juiste locatie te voorzien. Een eerste test in Lightroom 2.0 (beta) lukte echter niet, maar ik moet toegeven dat ik het misschien nog wat beter moet bekijken.

Nog enkele puntjes waar je rekening mee moet houden:

 • Flickr zal standaard je locaties in je foto’s niet inlezen en gebruiken. Hiervoor moet je eerst hier de toestemming daarvoor geven. Privacy, you know…
 • Mocht je toch reeds foto’s in Flickr hebben staan met een locatie en deze op de kaart wil laten verschijnen, dan kan je deze webtool gebruiken.
 • Het PhotoTrackr programma gebruikt Google Maps, en daarvoor is een sleutel nodig. het programma zal een wizard opstarten om deze aan te vragen. Gelieve tijdens dit process er op te letten dat de sleutel wordt aangevraagd voor de URL http://maps.gisteq.com.
 • Het duurt even eer de ontvanger een signaal gevonden heeft, maar eens dat in orde is houdt het ding het goed vast. Je kan de ontvanger gerust in een rugzak steken.

Ik deed een testje toen ik van het werk naar de Delhaize op het zuid reed. GPS ontvanger op en onderweg wat foto’s schieten. Ik gebruikte optie 1:

 • importeerde de foto’s van op de camera in Lightroom
 • importeerde de gegevens van de ontvanger in de bijgeleverde software
 • importeerde de foto’s vanop hun locatie op de harde schijf
 • liet het programma de foto’s en de locaties linken
 • schreef de metadata terug naar de bestanden
 • deed een refresh van de metadata “from file” in Lightroom
 • exporteerde naar Flickr

… en Flickr herkende ze en zette ze zeer precies op de kaart. Voor de gezelligheid heb ik ook de web-export van de PhotoTrackr software eens geprobeerd en die kan je hier downloaden:

Of ik tevreden ben? Zeer zeker. Hopelijk kan ik de workflow nog iets vereenvoudigen.

UDPATE: Lees zeker ook de post van Goya aangaande dit onderwerp!

18 replies on “PhotoTrackr”

Prachtige beschrijving !!
Die PhotoTrackr heeft duidelijk potentieel… misschien moet ik mijn combinatie pda/tomtom gps receiver eens herzien voor foto geotagging.

Had toevallig ook net een artikeltje over mijn obsessie voor het georeferenceren klaarstaan, heb het dan maar ineens gepubliceerd toen ik dit hier zag ;-)

Hetgeen me persoonlijk een beetje stoort aan die ultra-kleine tools is dat je geen enkele indicatie hebt qua ontvangst en kwaliteit van positionering. Zeker als jij in de binnenstad rondloopt heb je sowieso al maar een zeer beperkte hoek waarin je vrij zicht hebt op de GPS-satellieten, als je de ontvanger dan nogeens in je broekzak steekt scherm je een groot deel van het beperkte gezichtsveld af zodat je nauwkeurigheid van enkele meters naar enkele tientallen meters zakt zonder dat je er wat van merkt (getuige de positioneringssprongen in je tracklog).
Maar waarschijnlijk enkel een positioneringsfreak als ik die erom maalt ;-)

Prachtige beschrijving !!
Die PhotoTrackr heeft duidelijk potentieel… misschien moet ik mijn combinatie pda/tomtom gps receiver eens herzien voor foto geotagging.

Had toevallig ook net een artikeltje over mijn obsessie voor het georeferenceren klaarstaan, heb het dan maar ineens gepubliceerd toen ik dit hier zag ;-)

Hetgeen me persoonlijk een beetje stoort aan die ultra-kleine tools is dat je geen enkele indicatie hebt qua ontvangst en kwaliteit van positionering. Zeker als jij in de binnenstad rondloopt heb je sowieso al maar een zeer beperkte hoek waarin je vrij zicht hebt op de GPS-satellieten, als je de ontvanger dan nogeens in je broekzak steekt scherm je een groot deel van het beperkte gezichtsveld af zodat je nauwkeurigheid van enkele meters naar enkele tientallen meters zakt zonder dat je er wat van merkt (getuige de positioneringssprongen in je tracklog).
Maar waarschijnlijk enkel een positioneringsfreak als ik die erom maalt ;-)

@Goya: nice one, ik heb een link naar je post in de mijne gezet.
Hoewel ik je zeker in je punt kan volgen, denk ik dat dit voor mij voldoende is (maar dat zal de praktijk uitwijzen deze zomer ;)). Als je spreekt over sprongen in de tracklog, waar zie je die dan juist? Kwestie van de foutjes van mijn speelgoed te kennen ;)

@Pieter: thx!
@Depechie: ook thx ;-) Als het ding deze zomer doet wat het moet doen, en dus de foto’s die ik in Frankrijk en Portugal neem goed genoeg op de kaart zet, dan laat ik zeker nog wel iets weten!

@Goya: nice one, ik heb een link naar je post in de mijne gezet.
Hoewel ik je zeker in je punt kan volgen, denk ik dat dit voor mij voldoende is (maar dat zal de praktijk uitwijzen deze zomer ;)). Als je spreekt over sprongen in de tracklog, waar zie je die dan juist? Kwestie van de foutjes van mijn speelgoed te kennen ;)

@Pieter: thx!
@Depechie: ook thx ;-) Als het ding deze zomer doet wat het moet doen, en dus de foto's die ik in Frankrijk en Portugal neem goed genoeg op de kaart zet, dan laat ik zeker nog wel iets weten!

Heb vandaag net iets gezien op Digital Photography school hierover. Ik heb het artikel nog niet gelezen, maar misschien kan jij het eens bekijken en zeggen of het interessant is :)
(Ik heb zelf nog geen tijd gehad om alles deftig op te volgen hierover, maar het lijkt me wel interessant!)
Without further ado:
http://digital-photography-school.com/blog/how-

Enjoy!

Hallo,

heb je ervaring met de levensduur van de batterij in dit toestelletje? Volgens de makers kan er tot 2 weken GPS data opgeslagen worden op het intern geheugen maar hoe lang kan dit toestelletje aanliggen eer de batterij plat is ?

Hallo,

heb je ervaring met de levensduur van de batterij in dit toestelletje? Volgens de makers kan er tot 2 weken GPS data opgeslagen worden op het intern geheugen maar hoe lang kan dit toestelletje aanliggen eer de batterij plat is ?

@Dieter: Ik heb er toch wel enkele dagen mee zoet geweest. Ik denk dat ze 13 uur zeggen bij het product, en ik denk ook dat dat een zeer realistisch beeld is. Ik heb altijd voor de zekerheid een extra batterij meegenomen.

@Dieter: Ik heb er toch wel enkele dagen mee zoet geweest. Ik denk dat ze 13 uur zeggen bij het product, en ik denk ook dat dat een zeer realistisch beeld is. Ik heb altijd voor de zekerheid een extra batterij meegenomen.

Comments are closed.