Categories
Events

Staking

Aan allen die morgen gaan staken:

Ik weet dat ik misschien geen recht van spreken heb, ik heb het goed en staken komt dus niet in me op.
Ik weet dat er mensen zijn die meer moeten hebben om rond te komen, en dat anderen nu minder kunnen dan vroeger en terug naar die dagen willen.
Ik besef dat er soms signalen nodig zijn zoals deze staking, het is een recht dat verworven is en een “wapen” dat soms ingezet moet worden.

Ik hoop alleen dat jij, diegene die morgen het land zal helpen lam leggen, weet wat je doet, waarom je het doet en wat de gevolgen kunnen zijn, zowel op korte als op lange termijn.
Mij lijkt het nu niet de moment om over te gaan tot een nationale staking, maar wat weet ik er van. U hebt er ongetwijfeld goed over nagedacht en weet wat u doet.

11 replies on “Staking”

Je hebt overschot van gelijk! Ik ben al een paar maand werkloos, mijn koopkracht is in vrije val en ik vraag mij af of mensen zich realiseren wat zo'n staking kóst?? En dan juist nu?! Gelukkig weet ik er ook niks van…

Voor werkende mensen zie ik het probleem niet zo heel groot eigenlijk, dacht ik. De lonen worden toch geïndexeerd? Dus eigenlijk is er weinig effectief verlies aan koopkracht (toch voor de producten die in de korf van de index zitten)
Verder is het een beetje de economie volgen: sommige dingen worden duurder, andere goedkoper… Ik heb nooit iemand horen klagen als we ineens goedkopere producten krijgen. Of vind je dat de index in twee richtingen moet werken? Als de brandstof goedkoper wordt, willen we toch niet allemaal ineens minder verdienen? Of wel?

Een gevaarlijke mening van mij momenteel denk ik, gezien het anti-liberale klimaat momenteel, maar ik vind toch dat er op zijn minst even over nagedacht moet worden. Liefst door iedereen…

@ AnamCara: je moet de dingen niet omdraaien hè.

Als de regering zich liever bezighoudt met futiele communautaire discussies in plaats van zich ten gronde bezig te houden met de sociaaleconomische thema's, dan moéten de werknemers toch even aan de alarmbel trekken, denk ik dan zo.

Het gaat niet op om te zagen over de economische toestand, maar niet de moeite te willen nemen om een signaal te geven aan de mensen die er effectief iets kunnen aan doen.

De vakbonden zijn nog lang braaf geweest, vind ik. En de regering heeft ons al veel meer gekost dan dat een dagje staking. Maar wat weet ik ervan?

Right said, Andhi. Draai de vraag om: waarom zouden we niet staken? Waarom zouden wij niet laten weten dat wij het algeheel gekrassel in dit land beu zijn? Regeringen hebben ons jaar na jaar na jaar na jaar wijsgemaakt dat wij zuinig moeten zijn, de begroting in evenwicht moet zijn, dat er geen geld is voor de werkende mens. Nu zit de financiële sector in het slop en ineens gooit iedereen met een beetje macht in dit land met miljarden Euro's. Terwijl het dezelfde pipo's zijn die maandenlang gediscussieerd hebben over futiliteiten zoals Brussel Halle Vilvoorde. Staken voor meer koopkracht? Vind ik ondergeschikt. Gewoon staken tout court! Om ons algeheel ongenoegen te uiten! Daarom is staken vandaag verantwoord.

@GDB @Andhi: Ik ga uiteraard akkoord met de stelling dat onze “regering” eens wakker geschud moet worden, maar volgens mij zitten we dan over meer te praten dan waarvoor die staking vandaag is, of niet? Ik zal zelfs nog even wat stouter zijn: hebben niet veel mensen juist ervoor gekozen dat er een regering kwam die zich met die communautaire dingen bezig houdt?
Beetje kras, weet ik wel, maar wil de animo nog wat meer aanwakkeren ;)

Wel, ik weet dat nog niet zo. Tenzij het ABVV na de verkiezing ook veel volk is kwijtgespeeld ;)

Als je wil reageren op politici vind ik een staking niet echt het beste wat je kan doen. Doe dan een stipheidsactie of zo…
En dan nog… De politici liggen daar ook niet zo wakker van. Weet je waar ze echt van wakker liggen? Hun volgende verkiezing! Dus als je graag wat verandert aan het beleid: engageer jezelf om volgende keer NIET te stemmen op bekende koppen en al zeker geen lijststem te geven. Kies iemand die je niet kent. Of iemand die je al eens hier of daar hebt gezien. Stem eens op een jongere politicus of een vrouw. Dat geeft een signaal naar de politiek toe!

Comments are closed.