Categories
Blurs

Nokia N85

Een paar weken geleden had ik de N85 van Nokia in handen. Clo liet enkele mensen met het toestel spelen en ik mocht eens kijken of er mee te gamen viel. Games, inderdaad, want de Nokia N85 gebruikt het platform dat nooit echt een succes heeft gekend: N-Gage. Een vergelijking met de iPhone/iPod Touch dringt zich op.

Een voordeel heeft de nieuwe telg van Nokia bij mij op het gaming vlak alvast: het heeft knoppen. Ik kan Pietel begrijpen als hij zegt dat hij het niet meer kan verdragen op zijn GSM, maar bij het gamen geeft een knop toch iets meer controle, meer zekerheid, meer het gevoel van precisie. Het toestel schuift in twee richtingen waarbij het langs de ene kant een numpad vrijgeeft en bij de andere die “extra” knoppen die gebruikt dienen te worden als je het apparaat voor muziek of games gebruikt. Nadeel hier is dat je een niveau-verschil hebt tussen de knoppen links en rechts. Een extra nadelig gevoel heb je omdat de knoppen links, op hetzelfde niveau als het scherm, niet duidelijk afgebakend zijn en stroef aanvoelen.

In vergelijking met de iPhone/iPod Touch is er iets dat duidelijk opvalt, en dat is het prijsverschil van de games zelf. Waar je bij in iTunes “slechts” 3,99€ neerlegt voor Tetris, moet je bij n-gage al snel 7€ ophoesten. Een groot verschil voor net hetzelfde spel. Nokia kan natuurlijk ter verdediging wel beroep doen op de userbase die N-gage met zich meebrengt om zo een soort van community rond elk spel op te bouwen, een beetje zoals Xbox Live werkt. Maar naar mijn gevoel zit het platform verre van de kritieke massa die je hiervoor nodig hebt. Zowel wat aantal spelers als wat aantal games betreft.

Verder kreeg ik ook een voordeel/nadeel gevoel bij het laden van de games. Het eerste spel dat ik speelde had zoveel tijd nodig om op te starten, dat de telefoon in een soort van stand-by modus ging. Je kan dit waarschijnlijk wel ergens bij de instellingen aanpassen, maar de eerste keer kijk je toch even raar op en het is iets dat ik nooit bij m’n iPod Touch heb zien gebeuren.

PRO

  • community-mogelijkheid die N-gage met zich meebrengt
  • battery-life
  • knoppen

CON

  • plaatsing knoppen
  • prijs van de games
  • N-gage moet nog groeien

One reply on “Nokia N85”

Heb me net zo'n toestel aangeschaft hé, wat de knopjes betreft moet ik je gelijk geven, maar is volgens mij dan weer gewoon een kwestie v gewoon worden…
Wat betreft die standby-modus heb ik ook al gemerkt dat hij dus inderdaad redelijk vlug in standby gaat, maar is gewoon een instelling die gemakkelijk te veranderen valt hoor – like you said…
Go To : Menu – Tools – Settings – Personalisation – Display – Light time out – Change
Staat standaard op 15sec – is idd ietwat vlug om 't licht uit te doen… :)

Comments are closed.