Categories
Tech/Science

Augmented Reality

Iedereen heeft er tegenwoordig de mond van vol. Ook tijdens The Future Summit kwam het meerdere keren aan bod. En terecht, er zit enorm potentieel in het gegeven.

Games als RubberDuckZilla zijn leuk en demonstreren ze daarmee het basisgegeven. Maar we zitten al een stapje verder. Kijk maar eens naar wat onze bovenburen enkele dagen gelanceerd hebben: Layar. Deze AR browser, voorlopig alleen beschikbaar voor Android-toestellen, … weet je, laat de video het uitleggen:

Another one? Wikitude van Mobilizy (very weird english) mapt (denk ik :p) wikipedia op de echte wereld. Toevallig (?) ook enkel op Android (op dit moment).

U ziet het, fun&games en onvoorstelbaar veel potentieel. Maar toch heb je veel non-believers. Gedeeltelijk kan ik ze volgen, en dat heeft wat te maken met iets waar ik al een paar dagen over lig te denken. En ik was blijkbaar niet alleen, check maar even de presentatie van bv Ian Pearson.

Op het event (nog steeds TFS ;)) hadden velen het over brillen en zelfs contactlenzen die de poort naar het virtuele moeten worden. Waarom? Voorlopig zitten we vast aan een scherm. Zonder scherm, geen virtualiteit. Door deze te vervangen door brillen of lenzen bedriegen we uiteraard onszelf, we blijven afhankelijk van een scherm, maar de grenzen blijken daarmee te vervagen: Je zichtsveld wordt het scherm. Beeld je in dat we dit dan ook in 3D kunnen waarnemen en Augmented Reality kan beleefd worden zoals het hoort.

De final frontier is het scherm.
Daarna komt er wel weer een nieuwe, don’t worry.

3 replies on “Augmented Reality”

Fabrikanten van smartphones zouden er goed aan doen van de toegang naar de camera zeer open te laten. Dat is de first frontier. ;-)

Bij Blackberry kan je bijvoorbeeld enkel maar de Camera-toepassing starten, de gebruiker een foto laten nemen en dan pas die foto verwerken. Als coder heb je dus geen toegang tot de “live-stream”, en die is natuurlijk wel nodig als je al een poging tot AR wil doen.

Als je googlet naar AR toolkits, dan kom je dikwijls uit op de FLAR-toolkit. Die is Flash-based, en daarmee hang je dus vast aan de desktop. Handig voor marketing-shit, maar veel meer dan een proof-of-concept is dat dus niet.

De meeste Android-phones hebben een ingebouwd kompas waardoor je de kijkrichting te weten kan komen.

We zijn er bijna. De (productbedenkers van de) fabrikanten moeten gewoon wat slimmer worden en ons de mogelijkheid geven om er te geraken.

De reden dat die twee apps enkel nog maar beschikbaar zijn voor het android platform is, geloof ik, omdat android een ingebouwd kompas heeft voor optimale locatie bepaling.

Comments are closed.