Categories
Tech/Science

System Security 2009

Gisteren bestond mijn dag, buiten een geweldige brunch met de familie, uit het ontsmetten van enkele PC’s. Zowel op van mijn zus en haar echtgenoot als op die van mijn ouders had ik te maken met System Security 2009, spyware die een tool op je PC zet die zogezegd, jawel, spyware verwijdert. Snel kom je terecht op een plaats waar je moet dokken voor de volledige tool die, en dat zal je niet verbazen, zelfs niet bestaat.

Quite a nasty one. Het ding start op bij het opstarten van je systeem en begint zowat alles wat draait af te sluiten. Meer nog, je slaagt er ook niet meer in ook maar iets op te starten. Je bureaublad krijgt een vieze vorm, kwestie van de drama wat op te drijven:

systemsecuryty2009

Swat. Het heeft even geduurd maar het is weg. 2 opties: ofwel blijf je alt-F4 ‘en op de applicatie tot het uiteindelijk dood is OF je start op in safe mode (F8 blijven proberen tijdens het booten tot je de keuze krijgt) zodat het programma de kans niet krijgt om op te starten. Via msconfig kan je dan ervoor zorgen dat het ding niet meer opstart (zoek naar een numerieke waarde als 11315314.exe). Daarna doen de meeste anti-spyware tools als ad-aware, malwarebytes of spybot s&d hun werk wel.

Zo zie je maar, die dingen blijven evolueren. Zowel mijn ouders als zus en broer surfen enkel met Firefox en hebben AVG draaien. Daar is nu ook Spybot S&D bij gekomen (hoewel ik echt wel dacht dat ik deze ook daar had opgezet). Op mijn machines draait Spybot S&D in combinatie met Panda Cloud of Microsoft Security Essentials.

Ik ben zeer benieuwd naar jullie setup, trouwens. Smijt ze even in de reacties als je wil.
(Oh, en Mac-gebruikers: I know)

UPDATE: (oh, en Linux gebruikers: van ‘t zelfste *rolleyes*)

19 replies on “System Security 2009”

Ik gebruik Kaspersky Internet Security en die regelt alles voor mij. Eenmaal per jaar verleng ik mijn licentie, en voor de rest maak ik mij geen zorgen.

“Gezond verstand”. Werkt al jaren voor mij.

(Ik denk dat er op mijn Windows7 standaard een Windows Defender zit, maar daar ben ik zelfs niet zeker van.)

Wel, ik heb een mac … en beide plaatsen waar ik nog “support” moest doen (ouders en schoonouders) heb ik hun het dwingend advies gegeven ook een mac te nemen. M’n schoonfamilie heeft ondertussen een iMac, m’n pa een MacBook.

Support: quasi niet meer nodig, meestal zijn het details van programma’s die ik moet uitleggen, ipv alweer iets te de-installeren of zo… Ze hebben beide ook een externe harddisk van den aldi gekregen en die heb ik in timemachine geconfigureerd. Zo heb ik ook zekerheid dat ze niets kunnen verneuken (wat ik niet kan terugvinden).

op de werklaptops draait hier ESET NOD32 Antivirus.
Op de eigen pc thuis heb ik Avast staan, maar ik weet niet of dat de beste keuze is, ik ben de tijd en de interesse om dat nauwgezet uit te vlooien eerlijk gezegd kwijt.

(ohja; draait Linux he maat, dan hedde da ni voor)

Wat Kris schreef. Linux.
Virus? Wat is dat?
Maw: je laatste regel pas je best aan naar “(Oh, en Mac- en Linux-gebruikers: I know)
;-)

Op’t werk F-Secure Client Security, thuis BitDefender Internet Security. Voor de rest niks van anti-whatever, behalve de spullen die mijn vader installeert op de “familie-pc”. Thuis hebben we echter amper last van beestjes op de pc, omdat de meesten wel weten waar ze niet op mogen klikken.

Ik had eerst AVG en Comodo (Firewall), maar de eerste vertrouwde ik niet volledig en de tweede, daar werd ik ronduit gestoord van. Dus – jawel – nog eens Norton Internet Security gekocht, aangevuld met AdAware en Spybot (plus Windows Defender). Natuurlijk ook nog de router firewall aan.

Heb een mac, maar beweer dat we tegen het einde van het jaar ook virussen zullen kennen. Want geef me 1 reden waarom hackers geen virussen zouden beginnen schrijven voor mac en/of iphone…
Er bestaan er al enkele.
Dus de triomfantelijke mac-gebruikers hierboven: laat de toeters maar zwijgen…

Wat Kris schreef.
Wat Amedee schreef.
*kuch*

Pas op, er is een AVG-versie voor Linux maar die zoekt vooral op Windows-virussen, zodat “we” niets kunnen doorgeven.

Voor Windows zou ik toch zeker de combo AVG/Avast (gratis) of Kaspersky (betalend) met Spybot aanraden.
Norton is leuk in het begin, maar wil na een tijd iets teveel controle over je systeem waardoor je systeem binnen het half jaar geriatrische trekken begint te vertonen. Mijden dus. (en eer dat dat ding uit het systeem is, pfff)

firefox + noscript-addon. het is een kleine pain in the ass omdat je sites (eenmalig) toelating moet geven om javascript uit te voeren, maar het is zooo veel veiliger op die manier.

en volgend advies uit het eerste artikel dat je linkte is goud waard:
“be aware of what you click while browsing the internet. Stop and read before you click. If your anti-virus and anti-malware and Windows OS is working perfectly, and something else pops up in your screen telling you you’ve got infected etc then that’s not to be trusted and is certainly a virus. Check for wrong spellings/grammars to be sure too. If you’re not downloading anything, never click the OK button of these malicious pop ups. Always click the Cancel button of untrusted pop ups.”

Windows XP : AVG Free, Ad-aware 2009 Free, Spybot S&D
Ubuntu 8.10 (linux) : Geen

Gebruiker van Vista sinds “the early days” en nooit virus scanner of anti-spyware gebruikt.

Recent toch eens gescand (met vanalles) om te checken: nada gevonden.
Ik zeg niet dat het de beste oplossing is, ik zeg wel dat het voor mij perfect werkt. Maar hoe dat aan een fanboy duidelijk te maken… :P

Ik heb deze zondagochtend ook iemand mogen depanneren die dit geval aan de hand had.. tjonge..
Via Regedit eerst gezorgd dat het onding niet meer opstartte, vervolgens maar systeem herstel gedaan (XP)..
Zij hebben McAfee en ADware… blijkbaar niet genoeg om dit te voorkomen.

Comments are closed.