Categories
Uncategorized

Raspberry Pi als Media Center

PiEén toestel staat centraal in Project Cleanup: mijn Synology DS212+. Alles komt er op: documenten, foto’s, video, muziek… alles centraal op een NAS, in Raid met backups naar Crashplan van alles wat belangrijk is. In een post van een tijdje geleden haalde ik al aan dat de ontsluiting van deze media naar de living nog niet optimaal was. Omdat we nog niet aan het vervangen van televisie en/of home theater systeem toe zijn, zocht ik een tijdelijke oplossing. En die vond ik in een Raspberry Pi.

Een Raspberry Pi is een kleine computer die gemaakt is voor educatieve doeleinden. Iedereen kan deze echter aanschaffen en kost slechts $25 of $35 (het duurdere model heeft een ethernet poort, 2 usb poorten en dubbelzoveel ram als de goedkopere (namelijk 512MB).

Er zijn al verschillende Linux distro’s beschikbaar voor het kleine ding, maar ook xbmc, en daar werd het voor mij interessant, is beschikbaar in een versie die er op draait: raspbmc. Deze software maakt van de Raspberry Pi een zo goed als volwaardig Media Center dat alles van op mijn NAS kan streamen naar de TV in de living. Wat heb je nodig:

 • Raspberry pi model b
 • Ethernet kabel
 • USB naar micro-USB voedingskabel
 • SD kaartje
 • HDMI kabel
 • Audio kabel 3.5mm
 • Behuizing (als je niet wil dat het ding vol stof hangt)
 • Toetsenbord*
 • Muis*

* Zijn niet écht nodig; ik heb raspbmc kunnen installeren zonder en met behulp van een iOS xbmc remote app.

Pittfalls

De installatie liep niet van een leien dakje. Maar zoals ik op verschillende blogs en fora las: niet opgeven. Dat deed ik niet en het ding draait. Wat zijn de zaken waar ik tegen aan liep:

 • Zorg voor een goeie voeding. De voeding van m’n iPad is perfect, maar vele vendors zoals minifo.com (waar ik mijn materiaal haalde) geven je de mogelijkheid een mindere voeding te kopen. Bespaar hier niet op.
 • Heb je het ding geïnstalleerd maar blijft het hangen? Of loopt het na een aantal reboots mis? Indien je mijn raad over de voeding hebt opgevolgd zal het niet daar aan liggen maar aan je SD kaartje. Check deze lijst bij de aankoop. Ik ben gegaan voor een Sandisk Extreme 16GB Class 10 en die doet het. Een Sandisk Extreme 8GB Class 6 deed het bv niet.
 • Hou er rekening mee dat hoe meer je aan de Raspberry Pi hangt, hoe meer stroom je nodig hebt. Een USB hub (die zelf van stroom voorzien is) kan hierbij helpen.
 • Op enkele plaatsen kan je lezen dat je de Raspberry Pi gerust kan overclocken. In Raspbmc is er dan ook een setting die je kan instellen daarvoor. Er werd gezegd dat je gerust voor ‘Fast’ mag kiezen, maar dat was in mijn geval geen goed idee.
 • Zaken streamen vanop de NAS doe je best via NFS. Hier vind je alle info terug hoe je dit op zet voor Synology.

Conclusie

Het ding draait na een weekje knoeien en is schitterend. Ik denk zelfs dat mijn vrouw bijna fan is. De Raspberry pi geeft me 720p output, wat alles is wat mijn televisietoestel aankan op het moment. Audio is niet wat het moet zijn, maar voor de kostprijs van dit projectje mag je ook niet al te veel verwachten.

Super content, ikke.

6 replies on “Raspberry Pi als Media Center”

Ik ben momenteel ook bezig met een soortgelijk projectje. Raspberry Pi’s met OpenElec als Media Centers en (voorlopig) een goedkoop PogoPlugje (20 euro op iBood) gehackt met ArchLinux als NAS/DB etc.. XBMC maakt gebruik van MySQL (op de Pogoplug) als DB ipv lokaal op iedere Raspi.
Op termijn is het wel de bedoeling om een FreeNAS te draaien maar ik ben nog de performantie/verbruik aan het bekijken.

Ik had een redelijk stotterende ervaring met Raspbmc. Het geluid stotterde regelmatig en het scherm durfde om de paar minuten een paar seconden zwart worden.

Al deze problemen werden verholpen door te switchen naar OpenELEC.

Nog een kleine tip voor je setup: gebruik een android remote voor xbmc zoals de Yatse Remote. Hiermee kan je niet alleen je xbmc aansturen maar er ook bv YouTube urls naartoe sturen.

Yatse werkt idd heel goed. Ik ben nog op zoek naar mijn oude IR-USB receiver om die eens te testen. En eens de nieuwe TV er is, ga ik de Pulse-Eight CEC adapter denk ik ook eens bekijken. Huidige TV ondersteunt geen CEC, de volgende wel :-)

Ik ben ook geswitched naar OpenELEC, veel snappier! Dat de Pi niet zo goed omkan met analoge audio is geweten, zeker het omzetten van een digitaal signaal naar analoog geeft veel problemen. Best aansluiten op een versterker die dit kan overpakken, of alles over HDMI naar je TV sturen.

Hallo! Koen hier van minifo.

Het klopt dat wij (naast andere) goedkopere voedingen aanbieden, dit doen wij om de prijs laag te houden voor onze klanten.
Wij testen deze goedkopere versie echter zelf (met een dikke weerstand, een USB snoertje en een metertje) en controleren of deze genoeg ampere opleveren voor de Raspberry Pi, op de 100 stuks zitten er meestal 2/4 slechte tussen, maar deze gaan gelijk de prullenbak in!

Ik heb OpenElec en Raspbmc ook gebruikt, maar ben uiteindelijk toch terug gegaan naar xbian.org. Voorzichtig zijn met de SD kaart want de connector op de Pi durft soms afbreken. Ik heb er een nieuwe metalen op gesoldeerd.

Comments are closed.