Categories
online

Librarian post reactie

En een lange. Als je de reactie in PDF wil afdrukken zit je aan 7 pagina’s!

Ik geef toe dat ik zeer ontzet reageerde op de post die alles heeft doen losbarsten. Maar kan je dat iemand kwalijk nemen? Ik was niet gewend aan zijn schrijfstijl, (dat is dan mijn “fout”) maar iedereen aan wie ik het stuk heb laten lezen reageerde ongeveer zoals ik deed. Nu stelt hij duidelijk dat het eerste deel van de nieuwe post, zijn eigen mening, met ironische gemoedstemming moet gelezen worden. Toch krijg ik het alweer soms op mijn heupen, maar kom, ik ben gewaarschuwd dus slik ik het in met de gedachte dat ik het niet als een aanval moet opnemen.

Nogmaals wordt gezegd dat de hele bedoeling is om iedereen er bewust van te maken dat auteursrecht sneller overtreden is dan je denkt. Hier haalt hij waarschijnlijk een punt aan. Ik weet amper iets over dat hele gedoe. Maar ik denk niet dat ik echt grove fouten maak met wat ik doe. Ja, soms zet ik een foto op mijn blog. Natuurlijk citeer ik teksten. Bloggen is voor een groot stuk links leggen dus waarschijnlijk zitten er links tussen die (misschien) niet mogen. Maar is dit alles zo’n groot probleem? In mijn ervaring wordt je op je vingers getikt als iets niet mag. Dat je geen illegale MP3’s (of andere formaten!) op je server smijt en dat voor iedereen ter beschikking stelt is vrij begrijpelijk maar dat WEET iedereen.

Een hele tijd geleden had ik een foto van het net geplukt voor het (oude) design van deze site. Ik schreef de maker van de foto een email om hem te vragen of dit ok was. Ik kreeg een vrij verwarde mail terug. De man vroeg zich af waarin ik me druk maakte. En ik denk dat het voor velen niet echt zo een groot probleem is. Clopin gaat ocharme een foto gebruiken, see what I care was het gevoel ik kreeg. Natuurlijk mag ik dit niet veralgemenen maar toch denk ik dat de problematiek waarover Librarian het heeft gaat blijven bij wat hij vreesde: een storm in een glas water.

Het is leuk als er wat meer eenduidigheid en duidelijkheid zou komen. Zoals Polski al aanhaalde is de wetgeving er zelf nog niet echt uit (als je de website van Justitie bekijkt). Librarian stelt nu voor plaats op te bouwen waar alles zou kunnen nagegaan worden. Hij doelt hierbij op de domeinnaam auteursrecht.be. Met dat project als uitvalsbasis roept hij nu iedereen op om als volwassen mensen met elkaar overeen te komen en samen te werken.

Ik wil zeker meewerken. Ik ben niet de persoon die moetwillig gaat tegenwerken. Maar ik ga hier ook niet op de barricades staan. Enkel en alleen omdat ik nog geen grote problematiek zie. Buiten inzake illegale geluidsbestanden hebben we nog geen echte problemen gehad, en ik denk dat dat is omdat er gewoon geen haan naar kraait (met uitzondering van IFPI). Als ik iets doe dat niet mag en iemand daar grote problemen mee heeft, ben ik er zeker dat ik dat vrij snel zal te horen krijgen (zoals toen ik de foto van Librarian ter illustratie had gebruikt bij mijn vorige post). Een beetje gezond verstand gebruiken is denk ik al genoeg om geen problemen te krijgen.

Iedereen moet hier dringend een chill-pill nemen. It just ain’t that big of a deal. Zolang het project niet de mogelijkheid tot bloggen volledig ondermijnt, kunnen we er enkel maar beter van worden en uit leren. Maar mijn vrees is nu dat het iets te hard in de verf zal worden gezet en dat het leuke, spontane en recreatieve aspect van bloggen (en ja, dat is het voor mij) zwaar in het gedrang zal komen als we bij elke zin die we schrijven 5 keer gaan moeten nadenken. En het zou voor de lezers ook veel minder leuk worden (als ze het nu al niet beu zijn met al dat gezeik).

Kort samengevat hebben we dus anderhalve pagina waarin hij zijn mening zegt, maar waar we dus niet op kunnen reageren want alles is ironisch dus wie weet wat de echte bedoeling is, en 4 en halve pagina waarin hij zegt dat

  • we het auteursrecht moeten verstaan (waar hij al 2 jaar mee bezig is, als we allemaal eerst 2 jaar research moeten gaan doen…)
  • we best toestemming vragen hoewel dat niet altijd simpel is (hoewel ik niet al te veel problemen verwacht van bv Disney als ik het heb over hun nieuwe Space Mountain, gratis reclame heeft blijkbaar dat effect)
  • IFPI iets vriendelijker moet zijn in hun mails
  • niemand mag antwoorden tegen het IFPI met ongehoord taalgebruik (ja we krijgen ook lessen in etiquette)
  • er een platform moet komen die onze (bloggers) belangen beschermd (onze Marcel dus)

Dus nu gaat het verder. Ofwel sterft dit een stille dood, ofwel komt er een platform (en sterft dat een stille dood).
Place your bets…

2 replies on “Librarian post reactie”

Een hoop gezeik van een regelneuker/bibliothekaris (of is dat een tautologie?). Niets meer en niets minder. Gewoon doodzwijgen lijkt me de beste optie. Tenzij er straks een blogger opstaat met een slecht karakter, veel geld, en de geschikte advocaten om die andere regelneuker van het IFPI van antwoord te dienen. Met het risico dat het precedent verkeerd uitvalt voor de blogosfeer, maar nog altijd liever dàt dan de schemerzone…

Een hoop gezeik van een regelneuker/bibliothekaris (of is dat een tautologie?). Niets meer en niets minder. Gewoon doodzwijgen lijkt me de beste optie. Tenzij er straks een blogger opstaat met een slecht karakter, veel geld, en de geschikte advocaten om die andere regelneuker van het IFPI van antwoord te dienen. Met het risico dat het precedent verkeerd uitvalt voor de blogosfeer, maar nog altijd liever dàt dan de schemerzone…

Comments are closed.