Categories
Actueel Tech/Science

Vista gelekt

Op het Launch event van Microsoft vorige week wisten ze te zeggen dat Vista naar de drukker gestuurd is. In het milieu heet dat dan “Vista’s gone gold”. Dit betekent meer dan dat. Dit wil meestal ook zeggen dat een illegale versie van Vista ook te vinden is in de gebruikelijke downloadkanalen. Het is namelijk zo dat de hackers-groepen hun mannetjes overal wel hebben rondlopen. Met overal bedoel ik bij zowat elke recordlabel, filmmaatschappij en softwarehuis. Als een spel, programma of cd finaal is en
dus naar de CD- en/of DVD-drukker gestuurd wordt, wil dat dus zeggen dat de versie ook naar die groepen zijn weg kan (en zal) vinden via dat mannetje. Zo is ook Vista al in hun handen gevallen, gehacked (zodat je geen cd-key nodig hebt) en te verkrijgen is als je weet waar je moet gaan zoeken. Een gevaarlijk spelletje uiteraard.

Maar hoe gaat dat nu werkelijk in zijn werk? Wired vertelde het verhaal al eerder. Ofwel hacken sommige mensen zich binnen op de servers van bv een spel-maker en stelen daar de software. Een meer couurante manier is dat er, zoals ik al kwam te zeggen, een mannetje binnen zit bij de maker die de finale software in handen krijgt. Soms wordt er zelfs gedacht dat het spel express gelekt wordt om zo het publiek warm te maken. Het zou je kunnen
verbazen hoeveel mensen een spel dat ze illegaal in handen krijgen uiteindelijk toch nog kopen omdat ze het echt de moeite vinden (of een cd-key nodig hebben om het online te spelen).Hoe dan ook, het spel komt uiteindelijk bij een hackergroep terecht die het spel klaar maakt voor “distributie”. Het spel wordt gecrackt zodat het als een image verspreid kan worden en, liefst van al, ook nog dat een cd-key niet nodig is. Vanaf hier wordt het een soort piramidespel. De hackergroep spreekt zijn “racers” aan.
Dit zijn mensen wiens opdracht het is het spel zoveel mogelijk te verspreiden naar andere groepen. De racers hebben een beperte tijd om hun taak te volbrengen. Wat drijft hen? Prijzen en reputatie. Ja hoor, hoe sneller en hoe meer je de software kan verspreiden als racer, hoe meer prijzen je in de wacht kan slepen. Geld, hardware, software, … noem maar op. Wie sponort heel het gebeuren? Goh, er is slechts 1 basisvraag: Wie wordt er beter van?

Daarna gebeurt heel het spelletje terug opnieuw. Software komt bij een groep op hun FTP-server binnen via een racer, en zij doen juist hetzelfde: hun racers laten werken. Let wel, deze servers zijn enorm in hun vermogen en de lijnen die hen verbindt zorgt voor enorme snelheden die uw Telenet lijntje waarschijnlijk niet eens kan trekken. Op het einde van de rit komt zo’n software, film of muziekcd wel eens op een P2P netwerk terecht. Maar wees er wel van bewust dat dit het einde van de rit is.

Het is een fascinerende wereld, niet?

2 replies on “Vista gelekt”

Comments are closed.