Categories
Lifelog

Trein

Het was enorm lang geleden dat ik nog eens in de trein gezeten had. Ik was vergeten hoe leuk dat eigenlijk is. Krant rustig lezen, keuvelen met mensen, beetje werken, boekje lezen… Let wel: tot u spreekt een man die dagelijks in de file staat. Bekijk dus mijn optimisme een beetje in perspectief ;)
Ik nam gisteren de trein, samen met Stefan en Ann richting Brussel voor de 5de dag van de Cultuurcommunicatie waar zij, en ook Kristof, in naam van C.H.I.P.S. vzw wat gingen vertellen.
Ik ga niet veel vertellen over de dag zelf, maar eerder over een vrouw die we op de heenreis hebben leren kennen. Ze stapte breed glimlachend in Berchem op met haar blindgeleide hond. Omdat de trein, die normaal rechtstreeks tot Brussel ging, plots een stoptrein werd was ze even in de war. Niet handig. Mensen in haar situatie rekenen op de NMBS om het patroon dat ze gewoon zijn te volgen.
Na wat converseren vertelde ze in een 5-tal zinnen haar situatie. En dat is er een waardoor je even alles gaat relativeren. Het is namelijk zo dat ze na lang zoeken eindelijk een job had gevonden in Vilvoorde als receptioniste. Een paar details, buiten haar handicap: ze woont eigenlijk in Brugge en begint nu na 4 jaar full-time voor haar kindje te hebben gezorgd aan een job in Vilvoorde. Hierdoor logeert ze nu tijdens de werkweek in Antwerpen om het woon-werk verkeer zo gemakkelijk mogelijk te maken. Ze kan dus nu enkel nog in het weekend tijd met haar kind doorbrengen.
“En wat doen jullie?”, vroeg ze tenslotte, met dezelfde gemeende glimlach nog steeds op haar gezicht. Die van ons was even weg. Je zit daar met een enorm gemengd gevoel. Enorm veel respect, uiteraard, voor wat deze vrouw doet. Schrijnend dat er enkel in Vilvoorde een bedrijf blijkt te zijn dat deze vrouw een kans wil geven.
Toen ze hoorde dat in ons gezelschap veel met sites gewerkt werd, vroeg ze om toch wat meer aandacht aan de slechtzienden en blinden te schenken.
Ze stapte af met de hoop dat haar werkgever niet al te kwaad ging zijn omdat ze voor de tweede keer in twee weken tijd door de NMBS te laat op het werk was.
En wij waren vrij stil, maar dachten allemaal hetzelfde.

Ik zoek info over hoe ik deze blog wat gebruiksvriendelijker kan maken voor slechtzienden. Als er mensen zijn die hier meer over weten, let me know.

13 replies on “Trein”

Ik moet zeggen, ik zou er ook stil van worden.

Bij ons op het werk nemen ze nochtans wel degelijk mensen aan met een handicap. Er zijn twee mensen met verminderd zicht (ik weet niet of ze echt helemaal blind zijn) en ook zeker twee met een motorische handicap. Er zijn dus ook wel bedrijven die zo’n mensen aannemen, al denk ik dat het soms inderdaad moeilijk kan zijn om er eentje te vinden. Voor werkgevers is het dikwijls immers niet zonder investeringen. Een blind persoon kan wel degelijk met een computer werken, maar heeft daarvoor wel een speciaal brailletoetsenbord nodig. Dat zo’n ding een paar duizend euro kost, dat zal wel een oorzaak zijn waarom sommige werkgevers niet snel blinden aannemen?

Wat kan je doen om te helpen? Lees eens het boek van Jeffrey Zeldman: Designing with Web Standards. Daarin staan een hoop tips om een website vriendelijk te maken voor screen readers en ook voor andere browsers dan je default firefox, safari of IE. Voorbeelden zijn screen readers (zeker interessant voor blinden) maar ook voor de iphone, PDA of andere handhelds.
Ik zal straks eens in mijn boek kijken als ik thuis ben, er staan daar nog interessante links tussen ook.

enkele algemene tips om je site beter toegankelijk te maken:
* vermijd het gebruik te kleine fonts
* zorg voor goed contrast tss. de kleur van de tekst en van je background
* gebruik voor alle images (en zeker die in navigatie) alt- en title-tags
* verstop relevante content (of navigatie) nooit in flash- of javascript-bling
* test je site op een tekst-only browser als lynx. als je blog daar lees- en navigeerbaar is, zullen slechtzienden of blinden met een screenreader of brailleregel hun weg ook vinden.

voor de rest: er staat veel heel goeie info (incl. practische richtlijnen) op http://anysurfer.be/nl/ (ex-blindsurfer).

succes! :-)

Ik moet zeggen, ik zou er ook stil van worden.

Bij ons op het werk nemen ze nochtans wel degelijk mensen aan met een handicap. Er zijn twee mensen met verminderd zicht (ik weet niet of ze echt helemaal blind zijn) en ook zeker twee met een motorische handicap. Er zijn dus ook wel bedrijven die zo'n mensen aannemen, al denk ik dat het soms inderdaad moeilijk kan zijn om er eentje te vinden. Voor werkgevers is het dikwijls immers niet zonder investeringen. Een blind persoon kan wel degelijk met een computer werken, maar heeft daarvoor wel een speciaal brailletoetsenbord nodig. Dat zo'n ding een paar duizend euro kost, dat zal wel een oorzaak zijn waarom sommige werkgevers niet snel blinden aannemen?

Wat kan je doen om te helpen? Lees eens het boek van Jeffrey Zeldman: Designing with Web Standards. Daarin staan een hoop tips om een website vriendelijk te maken voor screen readers en ook voor andere browsers dan je default firefox, safari of IE. Voorbeelden zijn screen readers (zeker interessant voor blinden) maar ook voor de iphone, PDA of andere handhelds.
Ik zal straks eens in mijn boek kijken als ik thuis ben, er staan daar nog interessante links tussen ook.

enkele algemene tips om je site beter toegankelijk te maken:
* vermijd het gebruik te kleine fonts
* zorg voor goed contrast tss. de kleur van de tekst en van je background
* gebruik voor alle images (en zeker die in navigatie) alt- en title-tags
* verstop relevante content (of navigatie) nooit in flash- of javascript-bling
* test je site op een tekst-only browser als lynx. als je blog daar lees- en navigeerbaar is, zullen slechtzienden of blinden met een screenreader of brailleregel hun weg ook vinden.

voor de rest: er staat veel heel goeie info (incl. practische richtlijnen) op http://anysurfer.be/nl/ (ex-blindsurfer).

succes! :-)

Probeer eens. Sowieso zou je site moeten valideren, dat is op dit moment niet het geval. Probeer ook Flash & co te vermijden, want dat parsen voor een brailleregel is gewoon onmogelijk.

Probeer eens. Sowieso zou je site moeten valideren, dat is op dit moment niet het geval. Probeer ook Flash & co te vermijden, want dat parsen voor een brailleregel is gewoon onmogelijk.

Comments are closed.