Categories
Literatuur online

Verhalen II

Bon, blijkbaar was er wel wat reactie, dus ik hoop dat ik met jullie iets kan uitdenken. Ik heb namelijk iets dat ik wil proberen, maar ik vrees dat ik ergens vast ga zitten en wil dus even wat “brainstormen”.

Wat ik in gedachten had

Kort samengevat wordt het een verhaal dat met een groep geschreven is. Iemand begint met een stukje van het verhaal en laat het dan een week open voor anderen om een vervolg te schrijven van een x aantal woorden. Daarna komen deze inzendingen online en heeft iedereen een week de tijd om te stemmen op het vervolg dat zij het best vinden. Daarna herhaalt de procedure zich zo lang als het moet en wordt er dus weer aan een vervolg geschreven. Een extra regel: je kan geen twee opeenvolgende stukken schrijven.

Struikelblokken

  • Wat als er te veel inzendingen zijn? Te veel dingen om te lezen, waardoor een aantal deelnemers misschien gaan afhaken. Je zou ook kunnen zeggen dat slechts de eerste 5 inzendingen tellen, maar riskeren we zo niet dat we goeie stukjes mislopen?
  • Hoe lang moet elk stukje zijn?
  • Hoe bepalen we het einde?

Gelijkaardige projecten

  • Novlet gaat ook om het gezamelijk schrijven aan een stuk. Echter, hier kan men niet stemmen, elk stukje leeft voort als een tak van het verhaal. Een zeer leuk initiatief, maar ik denk dat je door de takken uiteindelijk het verhaal niet meer ziet.
  • Verhalenketting is iets heel anders, maar ik wil het hier wel even in de verf zetten aangezien ik blijkbaar toch schrijf voor liefhebbers van een goed verhaal. Dit project, door Topanga, laat bloggers een stukje schrijven, (eventueel) gebaseerd op een foto, en laat deze het dan ook stokjesgewijs doorgeven aan een andere blogger die daarop aansluitend verder gaat.

Your thoughts?

33 replies on “Verhalen II”

Ik zie het wel als een leuk experiment. Zelf zie ik nog een paar afwijkende problemen met consistentie: als meerdere mensen samenwerken aan 1 project, hoe zie je dan dat de verhaallijn tussen twee mensen niet teveel afwijkt? Ik denk dan vooral aan de grote lijnen. Moet er geen algemeen genre/stijl zijn? Gaat iedereen werken naar hetzelfde einde (Dat heb je zelf ook even aangehaald)?
Op zich zijn kleine wijzigingen of afwijkingen tussen de verschillende schrijvers eigenlijk nog niet zo slecht, maar we moeten wel toezien dat het eindresultaat bevredigend is voor de meeste medeschrijvers.

Persoonlijk denk ik niet dat we teveel inzendingen kunnen hebben. Zet gewoon de inzendingen random voor elke pageview en dan begint iedereen van boven tot beneden te lezen. Kans is groot dat dan elke tekst toch door minstens 1 iemand is gelezen. Ik zou ook dit pas als probleem zien wanneer het zich voordoet. Hoeveel succes verwacht je dat dit zal hebben?

Voor de lengte zou ik een vaag minimum en maximum voorstellen. Ik denk ergens aan een gemiddelde van 1-2 A4 met tekst. Ik weet niet direct hoeveel woorden dat zijn… Moeten we eens uittesten dan zeker?

Hoe bepalen we het einde? Wel eh, hoe bepalen we het begin? Geef jij een voorzet en zien we hoe het evolueert? Misschien kunnen we dan een paar dingen improviseren met twee of drie ‘afleveringen’ en dan met de groep eens een richting inslaan… Hoe lang willen we het verhaal trouwens ook maken?

Misschien is het goed dat schrijvers zich vooraf moeten inschrijven als ze willen meedoen. Dat weet ge of ge veel stukskes gaat hebben of niet.

Als er veel schrijvers zijn, zou ik proberen alle stukskes redelijk kort te houden. Zo verhoogt ge de kans dat mensen alles lezen.

Het einde: misschien gewoon een einddatum erop plakken en het stukske dat dan verschijnt is gelijk het einde. Schrijvers kunnen er dan eventueel rekening mee houden.

Wat betreft stijl, evolutie, enzovoort lijkt het me juist tof dat ge van – ik zeg maar wat – horror naar komedie kunt overspringen. Als we werken met een stemsysteem kiest “de lezer” toch wat hij het beste vindt.

@Zoida:
Eerst en vooral bedankt voor de feedback ;)
Een genre zou misschien in het begin wel vastgelegd kunnen worden. Wat het einde betreft: zou er niet iets vanzelf groeien? Als iedereen alles leest en zo mee verder bouwt, zou er dan geen algemene visie uit kunnen voortgroeien? Eerlijk gezegd is dat een van de dingen die ik wil uitproberen hiermee.
Ik denk ook op dit moment niet dat we tegen een overvloed aan inzendingen gaan lopen, maar als ik zoiets aan het uitdenken ben begin ik automatisch zo van die scenario’s er mee in te trekken. Misschien maak ik me te snel te veel zorgen en moeten we er gewoon voor gaan ;)
Ik stel idd voor dat ik (of iemand) het eerste stuk schrijft en dat we gewoon daarop verder gaan. Het einde van het verhaal laat ik gewoon komen. We hebben genoeg speelruimte, niet? This is the internets! :p

@Uw Moeder: Inschrijvingen, misschien, ga ik in het achterhoofd houden.
Stukjes kort houden vind ik ook , maar dan ook niet té kort. ik wil niet zo een zin-voor-zin systeem zoals dat in het lager onderwijs was (doorgeven van papiertjes, remember ;))
Ik zie ook het leuke er wel van in van de stijl wat open te houden, maar het mag ook geen farce worden. Ik denk dat we inderdaad op de stemmen kunnen rekenen dat het “serieus” blijft.
Bedankt voor de feedback, ik ga alles in een volgende post wel wat verwerken en iets voorstellen.

Niet dat ik je schrik wil aanjagen of zo he, maar als je het genre openlaat, dan krijg je misschien farces zoals wij op tenderfeelings.be hebben voorgehad.
Dit was het eerste stukje : http://www.tenderfeelings.be/thorgal.php/mark-en-tracy-aka-nu-of-nooit
Wat daar uit voorgegroeid is, was tenenkrullend.

Ik ben zelf nu met 1 iemand anders een duo projectje bezig op onze engelstalige blog tenderfeelings.net
En dat is veel rustgevender. Juist omdat je elkaars manier van schrijven kent en er ook rekening kunt mee houden.

(sorry voor de vele reklame, maar verwijzingen helpen nu eenmaal beter)

400 tot 500 woorden (kan je tellen in elk office pakket, en zelfs in google docs) is een ideaal getal als richtlijn

Ik bedacht me: moet je je tot 1 verhaal beperken? Wat als je nu eens een boomstructuur van verhaalstukjes maakt? Je begint met de stam (het beginstukje), en dan kan iedereen die wilt daar een stukje aan breien. En als er al stukjes bestaan, kan je op zo’n stukje voorwerken, of op een stukje vroeger in de boomstructuur voorwerken. Je kiest dan wel voorgaand stukje het beste “past” in wat je voor je eigen tekst in gedachten hebt.

Het resultaat in een hoop verhalen bij elkaar, en ik denk dat de mogelijkheid bestaat dat er daar wel mooie dingen uit gaan komen.

Nu, hetgeen ik in gedachte heb heeft wel wat ondersteunende infrastructuur nodig, maar niks wat een simpele website niet aankan. Je zou het zelfs met een wiki kunnen oplossen in eerste instantie.

Je kan het ook uitbreiden met een rating systeem waarbij de beste verhaallijnen en/of stukjes automatisch meer aandacht krijgen waardoor de “groeimogelijkheid” voor de goeie verhalen groter kan worden.

Nog wel een leuk projectje om mee op te zetten.

Ik moet beter lezen: hetgeen ik voorstel is eigenlijk wat Novlet is. :$ Maar dan is een soort rating systeem toch wel essentieel. Misschien iets zoals bij Slashdot: het systeem om de comments uit te filteren adhv de moderatie-relevantie is behoorlijk goed opgezet vind ik.

@inferis tweede opmerking : het gaat hier wel om ‘verhalen van 500 woorden’ in het nederlands….
zijn er dan zoveel verhalenschrijvende mensen op het www dat het zo onoverzichtelijk gaat worden ?

Mja, hetgeen is een beetje bij Novlet mis, of beter gezegd, iets dat ik wil bereiken met dit project, is echt een gezamelijk geschreven verhaal, niet 15 versies ervan. Novlet is Novlet, en dat lijkt me ook enorm leuk, maar ik hoop dat je een beetje ziet welk verschil ik wil. Hoewel Inferis wel een punt heeft dat de wildgroei door het rating systeem kan ingedijkt worden. We laten dus alles staan en laten de stemmers een weg door die boom bepalen! Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik wel voor dat idee te vinden ben.
@Anne: ik hoop door het stem-systeem het tenenkrullende te kunnen vermijden.
Again, super om die feedback te zien komen!

Meh, na een paar minuten erover te denken ben ik er toch weer niet voor te vinden (yeah, I know, jumpy ;)). Ik wil eigenlijk week na week iedereen motiveren voort te bouwen aan hetgeen het beste uit de stemming kwam. Kwestie van de groep op hetzelfde te laten focussen. Anders splintert elk verhaal verder en verder af tot iedereen alleen aan het schrijven is, niet?

Op zich vind ik het Novletsysteem ook best tof, maar ik zou hier toch opteren voor 1 verhaal. Lijkt me ook makkelijker om dit tot een goed einde te brengen, want het is niet dat ge 5000 man hebt die aan zo’n hele wildgroeiboom willen beginnen schrijven hè.

Atog haalde via een direct message op twitter ficlets aan (http://ficlets.com/), een soort novlets maar daar kan je zowel een vervolg als een voorgaand stuk op schrijven, wat het volgens mij nog wilder maakt =/

Hm, dus gewoon:

1) stukje verhaal
2) mensen kunnen een vervolg indienen
3) stemronde beste vervolg?
4) 1 vervolg wordt gekozen, terug naar 2)

Of zie ik het dan te simpel?

@Inferis: persoonlijk lijkt me die laatste versie inderdaad het beste. Zolang iedere schrijver tijd genoeg krijgt om zijn stuk uit te denken/werken, is dat voorlopig de beste oplossing denk ik. Maar even iets anders: wat met editen/reviewen? Er zou toch enige vorm van spellchecken moeten zijn :P (en controle op contaminaties en weet ik veel wat)

Ik zie het wel als een leuk experiment. Zelf zie ik nog een paar afwijkende problemen met consistentie: als meerdere mensen samenwerken aan 1 project, hoe zie je dan dat de verhaallijn tussen twee mensen niet teveel afwijkt? Ik denk dan vooral aan de grote lijnen. Moet er geen algemeen genre/stijl zijn? Gaat iedereen werken naar hetzelfde einde (Dat heb je zelf ook even aangehaald)?
Op zich zijn kleine wijzigingen of afwijkingen tussen de verschillende schrijvers eigenlijk nog niet zo slecht, maar we moeten wel toezien dat het eindresultaat bevredigend is voor de meeste medeschrijvers.

Persoonlijk denk ik niet dat we teveel inzendingen kunnen hebben. Zet gewoon de inzendingen random voor elke pageview en dan begint iedereen van boven tot beneden te lezen. Kans is groot dat dan elke tekst toch door minstens 1 iemand is gelezen. Ik zou ook dit pas als probleem zien wanneer het zich voordoet. Hoeveel succes verwacht je dat dit zal hebben?

Voor de lengte zou ik een vaag minimum en maximum voorstellen. Ik denk ergens aan een gemiddelde van 1-2 A4 met tekst. Ik weet niet direct hoeveel woorden dat zijn… Moeten we eens uittesten dan zeker?

Hoe bepalen we het einde? Wel eh, hoe bepalen we het begin? Geef jij een voorzet en zien we hoe het evolueert? Misschien kunnen we dan een paar dingen improviseren met twee of drie 'afleveringen' en dan met de groep eens een richting inslaan… Hoe lang willen we het verhaal trouwens ook maken?

Misschien is het goed dat schrijvers zich vooraf moeten inschrijven als ze willen meedoen. Dat weet ge of ge veel stukskes gaat hebben of niet.

Als er veel schrijvers zijn, zou ik proberen alle stukskes redelijk kort te houden. Zo verhoogt ge de kans dat mensen alles lezen.

Het einde: misschien gewoon een einddatum erop plakken en het stukske dat dan verschijnt is gelijk het einde. Schrijvers kunnen er dan eventueel rekening mee houden.

Wat betreft stijl, evolutie, enzovoort lijkt het me juist tof dat ge van – ik zeg maar wat – horror naar komedie kunt overspringen. Als we werken met een stemsysteem kiest “de lezer” toch wat hij het beste vindt.

@Zoida:
Eerst en vooral bedankt voor de feedback ;)
Een genre zou misschien in het begin wel vastgelegd kunnen worden. Wat het einde betreft: zou er niet iets vanzelf groeien? Als iedereen alles leest en zo mee verder bouwt, zou er dan geen algemene visie uit kunnen voortgroeien? Eerlijk gezegd is dat een van de dingen die ik wil uitproberen hiermee.
Ik denk ook op dit moment niet dat we tegen een overvloed aan inzendingen gaan lopen, maar als ik zoiets aan het uitdenken ben begin ik automatisch zo van die scenario's er mee in te trekken. Misschien maak ik me te snel te veel zorgen en moeten we er gewoon voor gaan ;)
Ik stel idd voor dat ik (of iemand) het eerste stuk schrijft en dat we gewoon daarop verder gaan. Het einde van het verhaal laat ik gewoon komen. We hebben genoeg speelruimte, niet? This is the internets! :p

@Uw Moeder: Inschrijvingen, misschien, ga ik in het achterhoofd houden.
Stukjes kort houden vind ik ook , maar dan ook niet té kort. ik wil niet zo een zin-voor-zin systeem zoals dat in het lager onderwijs was (doorgeven van papiertjes, remember ;))
Ik zie ook het leuke er wel van in van de stijl wat open te houden, maar het mag ook geen farce worden. Ik denk dat we inderdaad op de stemmen kunnen rekenen dat het “serieus” blijft.
Bedankt voor de feedback, ik ga alles in een volgende post wel wat verwerken en iets voorstellen.

Niet dat ik je schrik wil aanjagen of zo he, maar als je het genre openlaat, dan krijg je misschien farces zoals wij op tenderfeelings.be hebben voorgehad.
Dit was het eerste stukje : http://www.tenderfeelings.be/thorgal.php/mark-e
Wat daar uit voorgegroeid is, was tenenkrullend.

Ik ben zelf nu met 1 iemand anders een duo projectje bezig op onze engelstalige blog tenderfeelings.net
En dat is veel rustgevender. Juist omdat je elkaars manier van schrijven kent en er ook rekening kunt mee houden.

(sorry voor de vele reklame, maar verwijzingen helpen nu eenmaal beter)

400 tot 500 woorden (kan je tellen in elk office pakket, en zelfs in google docs) is een ideaal getal als richtlijn

Ik bedacht me: moet je je tot 1 verhaal beperken? Wat als je nu eens een boomstructuur van verhaalstukjes maakt? Je begint met de stam (het beginstukje), en dan kan iedereen die wilt daar een stukje aan breien. En als er al stukjes bestaan, kan je op zo'n stukje voorwerken, of op een stukje vroeger in de boomstructuur voorwerken. Je kiest dan wel voorgaand stukje het beste “past” in wat je voor je eigen tekst in gedachten hebt.

Het resultaat in een hoop verhalen bij elkaar, en ik denk dat de mogelijkheid bestaat dat er daar wel mooie dingen uit gaan komen.

Nu, hetgeen ik in gedachte heb heeft wel wat ondersteunende infrastructuur nodig, maar niks wat een simpele website niet aankan. Je zou het zelfs met een wiki kunnen oplossen in eerste instantie.

Je kan het ook uitbreiden met een rating systeem waarbij de beste verhaallijnen en/of stukjes automatisch meer aandacht krijgen waardoor de “groeimogelijkheid” voor de goeie verhalen groter kan worden.

Nog wel een leuk projectje om mee op te zetten.

Ik moet beter lezen: hetgeen ik voorstel is eigenlijk wat Novlet is. :$ Maar dan is een soort rating systeem toch wel essentieel. Misschien iets zoals bij Slashdot: het systeem om de comments uit te filteren adhv de moderatie-relevantie is behoorlijk goed opgezet vind ik.

@inferis tweede opmerking : het gaat hier wel om 'verhalen van 500 woorden' in het nederlands….
zijn er dan zoveel verhalenschrijvende mensen op het www dat het zo onoverzichtelijk gaat worden ?

Mja, hetgeen is een beetje bij Novlet mis, of beter gezegd, iets dat ik wil bereiken met dit project, is echt een gezamelijk geschreven verhaal, niet 15 versies ervan. Novlet is Novlet, en dat lijkt me ook enorm leuk, maar ik hoop dat je een beetje ziet welk verschil ik wil. Hoewel Inferis wel een punt heeft dat de wildgroei door het rating systeem kan ingedijkt worden. We laten dus alles staan en laten de stemmers een weg door die boom bepalen! Hoe langer ik er over nadenk, hoe meer ik wel voor dat idee te vinden ben.
@Anne: ik hoop door het stem-systeem het tenenkrullende te kunnen vermijden.
Again, super om die feedback te zien komen!

Meh, na een paar minuten erover te denken ben ik er toch weer niet voor te vinden (yeah, I know, jumpy ;)). Ik wil eigenlijk week na week iedereen motiveren voort te bouwen aan hetgeen het beste uit de stemming kwam. Kwestie van de groep op hetzelfde te laten focussen. Anders splintert elk verhaal verder en verder af tot iedereen alleen aan het schrijven is, niet?

Op zich vind ik het Novletsysteem ook best tof, maar ik zou hier toch opteren voor 1 verhaal. Lijkt me ook makkelijker om dit tot een goed einde te brengen, want het is niet dat ge 5000 man hebt die aan zo'n hele wildgroeiboom willen beginnen schrijven hè.

Hm, dus gewoon:

1) stukje verhaal
2) mensen kunnen een vervolg indienen
3) stemronde beste vervolg?
4) 1 vervolg wordt gekozen, terug naar 2)

Of zie ik het dan te simpel?

@Inferis: persoonlijk lijkt me die laatste versie inderdaad het beste. Zolang iedere schrijver tijd genoeg krijgt om zijn stuk uit te denken/werken, is dat voorlopig de beste oplossing denk ik. Maar even iets anders: wat met editen/reviewen? Er zou toch enige vorm van spellchecken moeten zijn :P (en controle op contaminaties en weet ik veel wat)

Comments are closed.