Categories
Blurs

Backup Awareness Day

Stephanie (uiterst sympathieke meid trouwens, volg die blog) roept de 24ste van elke maand uit tot Backup Awareness Day na wat probleempjes met de website. Toevallig, want een paar dagen geleden ben ik een externe schijf verloren. Voor mij stonden er, denk ik, enkel backups op, maar Evelyne had er wel data op staan die eigenlijk niet kwijt mocht.

We kunnen roepen en tieren, feit blijft dat het ons eigen schuld is. We need a system. En ik heb iets in gedachten maar zal daarvoor hulp nodig hebben van wat experten en ik hoop dat u er zo een bent. Wat mij op dit moment ideaal lijkt is een soort van”drive” die in het netwerk hangt en die fysiek in een RAID configuratie zit. Op die manier kunnen we een tooltje op onze machines zetten dat automatisch voor backups zorgt naar deze drive.

Dus ofwel zet ik een extra machine in huis, ofwel een soort van … ja zoiets. Kies ik voor het eerste, dan ben ik geneigd er ineens een Windows Home Server van te maken zodat die ook de taak van Media Center van mijn desktop kan overnemen (link met XBOX 360, you know). Anderzijds… een extra machine verbruikt best veel en zo echt heb ik die “extra’s” die WHS met zich meebrengt niet nodig.

SO… ideas? Suggesties? Ervaring? Nog andere opties? Help me ;)

17 replies on “Backup Awareness Day”

Wel, ik heb de beta van WHS een tijd gedraaid en moet zeggen dat het een verdomd simpele oplossing is voor backup en media sharing. Misschien iets té simpel, maar voor de meeste thuisgebruikers is het ideaal. Trouwens, een extra “server” in huis hoeft niet zoveel extra te verbruiken, want hij heeft al geen videokaart nodig die een halve kerncentrale nodig heeft, geen top processor (toch niet voor WHS) en geen peripherals (scherm dan vooral). En ge moet ‘m niet constant laten draaien.

Een NAS kan uiteraard ook, en zal voor de gemiddelde IT-er aantrekkelijker zijn omdat het minder kost & minder verbruikt dan een WHS. Daarnaast moet je zelf iets meer taken doen, vooral initieel dan om alle backups te configureren.

Tenslotte, en dit geldt voor beide oplossingen, geregeld de logs overlopen om te zien of de backups nog wel voldoende data meenemen…

@P.i.R.h.o.: Niet constant draaien? Hoe zit dat dan met die backups?
@Litrik: Aha, die zocht ik eigenlijk. Tijdje geleden op twitter eens zien voorbij komen, maar was het toen vergeten. Gewoon online besteld of hier ergens gekocht?

Backups kunt ge instellen op tijdstippen eh. Bvb incrementeel ‘s avonds (en ‘s nachts de server laten uitschakelen) en één keer per week een full backup van de data zodat ge altijd een gehele kopie hebt , bvb. op ne zondag.

Ik heb die online besteld in Duitsland: http://www.cyberport.de/cms/8938/8734/0/0/cms.html?DOCID=21693
Toen was dat zeker 30% verschil in prijs. Er steekt nu 3x1TB in wat me 2TB bruikbare ruimte oplevert. Ondertussen is er wel een nieuw model dus best prijzen/modellen opnieuw vergelijken!

Voor alle duidelijkheid: ik ben ook nog bezig om met een HDD Dock en wat losse schijven iets te voorzien om data offsite te kunnen houden. Als je huis afbrandt ben je niet veel met RAID. Een offsite backup is dan de enige veilige oplossing. Ik kies er voor om een schijf bij familie te gaan leggen ipv backups online te zetten (gezien de dure bandbreedte hier in Belgie).

Ik gebruik al ruim een jaar Windows Home Server en ben daar heel erg blij mee. Een oude PC is goed genoeg en hoeft niet veel te verbruiken zonder scherm, aparte videokaart of grote processor. Ik gebruik een AMD 1.3 GHZ PC met 512MB ram.

Voordelen zijn dat hij alle PC’s in huis automatisch en volledig backupt (je kunt een complete image terugzetten mocht er iets mis gaan), hij het aangeeft als er iets mis is gegaan met een backup, drie backup kopieen bewaart van elke PC (standaard 1 dag, 1 week en 1 maand oud), je per directory kunt kiezen of die dubbel opgeslagen moet worden op de server (omdat nou eenmaal niet alles in RAID hoeft), je met een plugin ook volautomatisch van bepaalde directories die echt belangrijk zijn een online backup kunt laten maken bij een externe hoster.

Al je bestanden kun je direct van buitenaf ook bereiken doordat je via het internet extern erop kan inloggen (zels als je Telenet hebt). Daarnaast zijn er mooie plugins voor waarmee je bijvoorbeeld al je muziek vanaf de server direct kunt streamen over het internet en hij werkt perfect samen met Xbox en Mediacenter voor het opslaan an afspelen van opnames.

Voor mij een ideale oplossing, die draait op een PC die ik eigenlijk al afgeschreven had. Top.

Ik gebruik een combinatie voor mijn backups van gegevens bestanden (van het systeem zelf maak ik geen backup, dat herinstalleer ik wel als het crashed):
– in mijn desktop-pc zitten twee schijven. Met een scriptje wordt ieder uur alles nieuwe en gewijzigde files van de ene schijf naar de andere gekopiëerd. In feite is dat niet veel meer dan ‘cp -ur source target’
– ‘k heb ook een Iomega Home Network Storage, waar ik ook geregeld een backupje naar maak mbhv lftp.
– en dan om echt veilig te zitten maak ik met duplicity een keer per week een geëncrypteerde backup naar de backup server van dreamhost.
– Op mijn laptop gebruik ik back-in-time om automatisch verschillende versies van mijn files te hebben (zoals time machine van apple). Nu ik weet dat dit goed werkt ga in binnen enkele weken dit ook wel beginnen gebruiken op mijn desktop pc voor de ‘interne’ backup
– Oh ook heel handig is Unison. Hiermee is het synchroniseren van bestanden tussen twee PC’s enorm handig. Zelf gebruik ik het om alle bestanden te synchen tussen mijn laptop en desktop.

Ik weet wel niet hoeveel er van onder windows werkt. ik gebruik sinds kort enkel nog Linux…

Onder Windows heb ik heel lang gebruik gemaakt van abakt (http://www.xs4all.nl/~edienske/abakt/)

@Tom Klaasen: In mijn geval zijn mijn AVIs ‘zelf-gegenereerd materiaal’: meer dan 150GB aan filmpjes van de kinderen. Als ik dat op het net moet gooien betaal ik me blauw aan disk en bandbreedte.

Al meer dan een jaar een Synology NAS server (type 107e) draaien en ben daar zéér tevreden over. Geweldige software ook voor automatische backup, die nog regelmatig nieuwe versies krijgt. NAS is ook nog nooit down gegaan. Gaat in powersave modus als er geen activiteit is (ook iets om in overweging te nemen natuurlijk).

Die san’s en homeservers zijn allemaal heel leuk, maar voor de modale gebruiker niet zo eenvoudig op te zetten.
Als het over niet teveel data gaat kan je gebruik maken van een service zoals dropbox.
Al je data staat online en wordt gerepliceerd naar alle pc’s die ook gebruik maken van je dropbox.
Sharen met vrienden en collega’s is ook mogelijk.

Hiya,

De remote connectie draai ik ook. Alleen, als je Telenet hebt is dat even lastig, want die vrienden blokkeren het inkomende verkeer naar je IP adres, waardoor het met de standaardinstellingen van Windows Homeserver niet lukt (bedankt Telenet!)

Alle verkeer naar poorten onder de 4000 wordt geblocked door Telenet. De oplossing is dus om het verkeer via een hoger poortnummer te sturen. Je externe adres wordt dan bv https://clopin.homeserver.com:8443/Remote/

Op je router thuis stel je dan de verwijzing in dat al het verkeer dat je netwerk binnenkomt op poort 8443 geforward wordt naar je homeserver. Daarna werkt het prima.

Voor zover ik weet heb je met Belgacom geen problemen hiermee, en werkt het direct.

@Jer00n: Ik zit ook bij Telenet en vreesde daar al voor. Miel (Microsoft) zei me dat ik hen moest bellen en vragen om die poorten open te zetten. Toen ik dat probeerde (mijn keuze van werkwoord verraad al veel ;)) zei de man me dat standaard alle poorten bij Telenet open staan. Ik geloof er eerlijk gezegd niets van.
Moet je bij de Home Server ook niet de poorten in IIS aanpassen?

Comments are closed.