Categories
Blurs

Golf

Golf heeft me steeds gefascineerd en dat weten velen rond me wel. Zo ook een goede vriend van mijn vader die lid is van de AGS. Die liet me weten dat er zondag een opendeurdag was, dus trok ik samen met vriend R naar Aartselaar voor een uurtje inleiding.

Een uurtje is niet veel en we hebben veel te weinig balletjes kunnen slaan, maar dit heb ik wel geleerd:

  • Natuurlijk is Golf geen sport waar je fysiek enorm op de proef wordt gesteld, maar onderschat het ook niet. Als je de volle 18 holes doet, stap je gemakkelijk 8km af. Tijdens die afstand sleur je ook een zak vol ijzer met je mee.
  • Er zijn meer Golf clubs in België dan je zou denken. Hoewel ze in omvang uiteraard niet kunnen tippen aan de grootste ter wereld (Mission Hills in China, bekijk de omvang maar eens op Google Maps), zijn er veel prachtige stukjes natuur bij.
  • Zo duur is het eigenlijk niet. Uiteraard, als je lid wil worden van een club als Cleydael moet je flink wat ophoesten, maar jezelf verbinden aan een Golf School als AGS of Beveren kost je minder dan een gemiddeld fitness abo. Je hebt bij zulke clubs ook minder last van het elitaire volkje ;)
  • Een beginner kan winnen van een pro. Meer daarover later.

AGS staat voor Antwerp Golf School. Driving Range, greens om het chippen, pitchen en putten te oefenen met daarrond een paar holes. Alles in huis, zoals het hoort voor een school, om je klaar te stomen voor je Golfvaardigheidsbewijs (GVB). Want dat is waar het om draait. Heb je dat op zak, dan kan je zo goed als overal gaan spelen (op enkele uitzonderingen na waar je een pas vanaf een bepaald niveau binnen mag). Je gaat naar een club, betaald de “green fee” (soort van inkomsgeld) en u bent een dagje zoet.

Na het behalen van het GVB, begin je aan je handicap te werken. Zo’n handicap is het aantal slagen dat je meer mag doen dan een pro op een volledig parcours van 18 holes (72 slagen). Stel, ik heb net mijn GVB gehaald en heb een handicap van 36 en ik speel tegen een pro, dan moet hij het parcours op 72 doen en ik op 108. Doet hij het in 71 (-1) slagen en ik in 106 (-2), dan win ik. Als dit alles officieel wordt ingediend dan daalt mijn handicap. Heb ik een slechte dag en speel ik slechter dan mijn handicap, dan gaat die uiteraard terug omhoog, maar niet zo drastisch. Op die manier kan je er aan blijven werken.

Zoals verwacht smaakt het naar meer. Er werden groepslessen aangeboden maar voor we ons daarop inschrijven trekken we volgend weekend terug naar de driving range om toch iets meer gevoel te krijgen. Want dat kan als niet-lid. Toegang is €7, clubs mag je gebruiken voor €2,5. Balletjes kosten €7 voor 2,5 mandje (in een mand zitten ongeveer 25 balletjes als ik me niet vergis). Dan heb ik voor €16,5 mij waarschijnlijk een uurtje enorm geamuseerd en weet ik of ik er verder in wil gaan of niet.

One reply on “Golf”

Comments are closed.