Categories
Blurs

Met en zonder

Ik leef met downloadlimieten.
Daardoor loop ik niet gefrustreerd rond. Ik sta op en ga zoals iedereen werken en sta zoals velen in de file. Ik zou soms van thuis uit kunnen werken, maar best niet te veel want het knabbelt aan mijn limiet.
Na de uren kijk ik TV en bekijk een film die ik (hopelijk, als ik het niet vergeten ben) opgenomen had of bekijk de film die me die avond aangeboden wordt. Als de inspiratie me ontbreekt bestel ik er eentje uit de Telenet videotheek want andere diensten al Zune kan ik niet aan.
Of ik game. En gamen is niet meer wat het is geweest, het is online. Gedaan met single player, hoewel ik het soms toch kan smaken. De downloadlimieten zorgen er voor dat mijn verslaving binnen de perken blijft.
Data-backup gebeurt door mijn Windows Home Server. Deze doet alles automatisch en dat is super. Natuurlijk ben ik hier echter niets mee als mijn huis zou afbranden, want dan is ook de backup weg. Daarom worden bepaalde zéér belangrijke bestanden door WHS in ‘the cloud’ gezet, waardoor ik toch in geval van ramp deze nog zou hebben. Uiteraard enkel het cruciale, want als die backup elke week enkele gigabytes zou pompen… tja, dat zou een beetje te duur uitkomen vrees ik.
Ik synchroniseer bestanden tussen mijn verschillende machines. Natuurlijk zou ik er allemaal aan kunnen, mijn WHS bevat zowat alles wat ik heb, maar daar durf ik niet aan te beginnen, ik moet die meter in het oog houden. Daarom synchroniseer ik enkel het essentiële en maak er een zaak van ze er snel terug uit te halen.
Ik zit halverwege mijn maand en zit ook zover in mijn toegelaten dataverbruik.

Maar stel dat ik geen downloadlimieten zou hebben…
Ik zou me niet moeten afvragen hoe het met mijn Telemeter staat om te zien of ik wel van thuis uit zou kunnen werken.
We zouden veel meer keuze in films en series in extreem hoge kwaliteit hebben.
De grenzen van het gamen komen terug in de handen van mijn vriendin.
Backups worden automatisch geplaatst op plaatsen waar ik zeker ben dat ze niet zullen verdwijnen als ik nog maar eens vergeet het strijkijzer uit de pries te halen.
Alles wordt overal en altijd beschikbaar.

What a wonderful world that would be.

12 replies on “Met en zonder”

Backups buitenshuis moet dringend kunnen! En zo een beetje van dropbox doen… Tja met die limieten is het niet om te lachen. En dan ga ik dus af en toe eens naar de papa en de mama in Brugge om mijn meest kritische files ook nog eens te backuppen.

Tja, dat en films huren hé. Ik kan begrijpen dat Apple er hier nog niet aan begonnen is. Laat ons hopen dat Microsoft (naast uwe WHS) ons nog iets goed oplevert met hun zaak tegen Telenet en Belgacom.

Ikzelf gebruik Crashplan om al mijn computers te backuppen. Heel tevreden van, maar je hebt er inderdaad een niet traditionele Internet provider voor nodig. Ikzelf heb 4 jaar geleden al beslist dat Telenet of Belgacom niet bieden wat ik nodig heb. Meer mensen zouden dat moeten doen.

@vinz: da’s weer zo’n typisch antwoord eh. Probeer mij als Telenetter eens te overtuigen waarom ik terug een koperlijn laat aansluiten thuis en daarop ADSL te nemen?

De grootste spelers op de Belgische ISP markt moeten dringend hun visie bijstellen. Als iedereen zou overstappen op Dommel of een andere *DSL ISP dan maakt ge Telenet iets duidelijk ja, maar Belgacom verdient hoogstwaarschijnlijk nog altijd geld door het gebruik van hun koperlijnen/telefoonlijnen.

@vinz: toevallig is vandaag mijn internetverbinding van dommel geactiveerd. Na een kleine eerste test lijkt de ADSL2+ verbinding razendsnel te zijn.

Dat mag ook wel, aangezien ik drie en een halve maand (MAAND!)heb moeten wachten eer alles in orde was. Ondertussen kan ik een trilogie schrijven over de helpdeskpraktijken bij dommel. Het eerste deel zal getiteld zijn “Flagrante Leugens”, het tweede deel zal “Telefoons Neergooien als de Klant Belt” heten, en het derde deel krijgt de naam “Dreigen met een Rechtszaak Helpt”.

Maar voor de rest dus wel een waardig alternatief voor de twee grote spelers op de markt. 20€/maand, 100Gig aan 24mbps down, ongelimiteerd aan 3mbps up. Wie vandaag intekent, betaalt zelfs maar 14,95€/maand.

Wel alleen intekenen als je een engelengeduld hebt.

Zeg gasten – sorry voor het taalgebruik maar ik vind dat er weer veel gezeurd wordt.
Tegenwoordig heb je 100GB aan (binnenkort) 40mBit per maand voor een slordige 65 euro of zo (en pak me niet op de cijferdetails he)
weet je wel wat dat is 100GB?
weet je wel wat dat is 40mBit
en 65 euro … is dat echt zoveel voor wat je krijgt?
Denk eens terug aan pakweg 8 jaar geleden, als je toen over 100GB/40mBit sprak kreeg iedereen een spontane orgasme.
Ik werk altijd thuis, download meer video dan ik kan kijken, doe mijn backups in the cloud, luister altijd naar streaming music services (diwijls nog meerdere tegelijk in verschillende ruimtes) en heb nooit tekort.
Als een mens kan doen wat ie wil zonder erbij na te moeten denken mag je toch concluderen dat die mens tevreden mag zijn.
Niet altijd is het nodig om naar MEEEEEEEEEEEERRRRR op zoek te gaan.
‘t is niet omdat je scenario’s kunt verzinnen die om meer bandbreedte vragen, dat die dan ook zinnig of praktisch zijn.
ik betaal daarnaast ook een smak geld voor 5GB mobile data traffic, en ik vind het dat ook waard.
Relax people

@Steffest

‘t is erop gebeterd. Maar met 100GB kan ik net geen 3 HD films huren via de Zune service indien ik dat zou wensen. Maar er is geen beperking op de huur van films bij Belgacom over diezelfde lijn. Dan is dat toch pure concurrentievervalsing?“

En backuppen in de cloud is voor mensen in het buitenland niet theoretisch. Ik moet wel mij verplaatsen om een backup buitenshuis te hebben!

Dus zo ver is dit allemaal niet gezocht, me dunkt.

@Steffest: je hebt gelijk dat niet voor iedereen grote limieten hoeven. Een klein percentage heeft nood aan meer en het zijn ook zij die het meeste lawaai maken.
Ja, er is een grote progressie gemaakt, maar daarnaast gaat ook het volume dat een mens verzet aan minstens een even snel tempo.
Op dit moment kom ik net toe. De verhoging komt dat ook perfect op tijd voor mij en je zal ook merken in mijn tekst dat ik niet echt klaag. Wat ik echter wel begrijp is dat, mochten deze limieten wegvallen, ik enorm nieuwe mogelijkheden zie. Ik ben er zeker van dat ook jij nieuwe dingen zou ontdekken moesten er geen grenzen zijn, toch?
@kurtscisers: neerpennen die ervaringen.

@clopin: serieus? zouden er echt zoveel nieuwe mogelijkheden zijn als de limieten wegvallen? HD video lijkt me nogal duidelijk, maar daarnaast?
Ik vrees dat ik trouwens 1 van de weinige mensen ben die niet zo warm loopt van HD, laat staan van 3D. Maar ik zet dan ook nog geregeld een LPtje op ipv 5.1 multi-channel Dolby Digital audio.
Ik heb precies nu al meer mogelijkheden om nieuwe dingen te ontdekken dan ik kan bijhouden.

@steffest: dat laatste is omdat we oud aan het worden zijn ;)
Wat HD en 3D betreft, zonder te veel een andere discussie te willen voeren: in HD geloof ik zeker en vast. Zie naar de kwaliteit die YouTube nu brengt tov vroeger. 3D is een andere zaak en daar volg ik misschien Kermode in: 3D gaat niet de revolutie zijn voor cinema die we denken dat het gaat zijn (enkelingen als Avatar excluded).
Wat mogelijkheden betreft: ja, zie ik zeker wel wat in. Neem nu Torrents, maar laten we even de negatieve bijklank vergeten en puur naar de technologie zien. Zou jij je client, zelfs met je huidige abo, open durven laten staan als je etterlijke GB aan data wil delen?

Comments are closed.